2018. február 23. péntekAlfréd
EUR = 4.6552 RON
USD = 3.7813 RON
HUF = 1.4879 RON
GDP-növekedés = 7,0%
Átlagbér = 2392 lej (nettó)
Munkanélküliség = 4,6%
BET = 8,356.13(0.79%)
Infláció = 4,3%
Alapkamat = 2,25%

Mégsem fog csökkenni az informatikusok és a részmunkaidőben dolgozók bére

 utolsó frissítés: 11:25 GMT +2, 2018. február 09.

A kormány csütörtöki ülésén sürgősségi rendeletet fogadott el azért, hogy legalább a 2017. decemberi szinten maradjon az informatikusok, a kutatók, az idénymunkások, a fogyatékkal élők és a részmunkaidőben alkalmazottak nettó bére - jelentette be Nelu Barbu szóvivő.

"Négy ilyen kategória van, nevesen az informatikusok, a kutatók, az idénymunkások, és a fogyatékkal élők. Ezen alkalmazottak esetében az állam, egy egyszerűsített eljárással részlegesen átveszi az egészségbiztosítási járulék befizetésének terhét. A kedvezmény csak azokra a cégekre vonatkozik, ahol a bruttó fizetést legalább 20 százalékkal emelték a társadalombiztosítási járulék terhének a munkáltatóról a munkavállalóra való átruházása miatt" - magyarázta Barbu.

Egy másik előírás arra irányul, hogy a részmunkaidős alkalmazottak se veszítsenek tavaly decemberi nettó bérükből.

"2018 januárjától a részmunkaidővel alkalmazottaktól csak annyi társadalombiztosítási járulékot tartanak le, amennyit a megvalósított bérük után kell fizetniük, még akkor is, ha bérük kevesebb, mint az országos minimálbér, a különbözetet a minimálbér szintjén fizetendő járulékokig pedig az alkalmazott nevében a munkáltató fizeti be az állami és magánszférában egyaránt" - mondta Barbu, aki szerint így megoldódik az a probléma, hogy egyes részmunkaidős alkalmazottak nem tudnák befizetni a minimálbér után járó társadalombiztosítást.

A kormányszóvivő szerint a sürgősségi kormányrendelet védi a munkanélküliek és a betegszabadságon lévők jövedelmét is.

"Ezen személyek által befizetett társadalombiztosítási járulékot a megvalósított bruttó jövedelem arányában számolják ki, tehát, például, a munkanélküli segély után, és nem az országos bruttó átlagbér után, ahogyan eddig történt" - mondta el Nelu Barbu. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális