2018. december 12. szerdaPandora, Gabriella
EUR = 4.6605 RON
USD = 4.1120 RON
HUF = 1.4403 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 2688 lej (nettó)
Munkanélküliség = 4,1%
BET = 8,555.03(-0.30%)
Infláció = 4,25%
Alapkamat = 2,25%

A PNL arra kéri a Nép Ügyvédjét, hogy támadja meg a járulékok terhének átruházását

 utolsó frissítés: 16:34 GMT +2, 2018. február 09.

Raluca Turcan, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) alelnöke azt nyilatkozta pénteken nagyszebeni sajtóértekezletén, hogy azt kéri a Nép Ügyvédjétől, hogy támadja meg az alkotmánybíróságon a kormány legutóbbi sürgősségi rendeletét, amely arra kötelezi az államot, illetve a magánvállalatokat, hogy részben kifizesse az alkalmazottak járulékait azért, hogy ne csökkenjen a részmunkaidőben dolgozók bére.

"A társadalombiztosítási járulékok terhének átruházása a munkáltatóról a munkavállalóra úgy volt meghirdetve, mint egy jövedelemnövelő intézkedés, holott látszik, hogy ez csökkenti a részmunkaidőben alkalmazottak bérét" - hangoztatta Turcan.

A Nemzeti Liberális Párt egy másik közleményben jelentette be, hogy az alkotmánybírósághoz fordul az adómentességet élvező kategóriák (informatikusok, kutatók, idénymunkások, fogyatékkal élők) ügyében, akiknek egészségbiztosítási járulékát - a kormányrendeletet értelmében - részben az állam vállalná át.

"A kormány diszkriminál. Teljesen abszurd, hogy az állam fizessen a magánszférában létrejött szerződések után, és átvállalja egyes társadalmi kategóriák járulékának befizetését. Különbséget kell tenni a között, hogy az állam szociális támogatást nyújt hátrányos helyzetűeknek, és a között, ahová most jutottunk. Ez a rendelet azt az érzést kelti, hogy egyes állampolgárok fontosabbak, mint mások, és más bánásmódot érdemelnek az állam részéről" - írja a PNL közleményében, amely hozzáteszi: a párt az alkotmánybíróságon támadja meg a jogszabályt. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális