2019. január 22. keddVince, Artúr
EUR = 4.7142 RON
USD = 4.1491 RON
HUF = 1.4830 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 2688 lej (nettó)
Munkanélküliség = 3,9%
BET = 7,139.45(-0.28%)
Infláció = 3,3%
Alapkamat = 2,25%

Történelmi tettet hajtott végre Elon Musk űrkutatási cége

 utolsó frissítés: 11:26 GMT +2, 2018. február 07.

Valószínűleg történelmi tettet hajtott végre tegnap a SpaceX. Az Elon Musk tulajdonában levő amerikai űrkutatási vállalat amellett, hogy sikeres rakétatesztet hajtott végre és az űrbe juttatta az immár a világ legnagyobb teljesítményű rakétájának számító Falcon Heavyt, elliptikus Nap körüli pályára állított egy piros Tesla Roadstert is, fedélzetén a szkafanderbe öltöztetett Starman nevű bábuval. Aki nem mellékesen David Bowie Space Oddity című dalát hallgatva kezdte meg az útját.

De ami fontosabb, hogy a sikeres rakétateszttel egy olyan 5 millió fontos tolóerővel rendelkező rakéta vizsgázott sikeresen, amely a vállalat szerint 18 darab Boeing 747-es repülőgép maximális teljesítményét tudja nyújtani. A rakéta 60 tonnányi rakományt tud az űrbe juttatni, ami minden eddiginél nagyobb rakományt jelenthet, legyen szó szakemberekről, műholdakról vagy teleszkópokról.

S bár a Falcon Heavyt alkotó három Falcon 9-es rakétából egy nem tudott sikeresen visszatérni a földre, a SpaceX szerint a küldetést így is hatalmas sikernek lehet elkönyvelni. Korábban maga Elon Musk is azt nyilatkozta, hogy csupán 50% esélyt lát arra, hogy sikeresen az űrbe tudják juttatni az autót.

A Tesla egyébként pályájának legtávolabbi szakaszán el fogja érni a Mars Nap körüli pályáját. Ezzel a vállalat azt bizonyítaná, hogy képesek lesznek elérni a rakétával a Marsot, aminek a kolonizálása már régóta Elon Musk egyik legfontosabb tervei között szerepel.

(bloomberg, hvg.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális