2018. aug. 14. keddMarcell
EUR = 4.6590 RON
USD = 4.0854 RON
HUF = 1.4409 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 2487 lej (nettó)
Munkanélküliség = 4,6%
BET = 8,112.00(0.21%)
Infláció = 5,41%
Alapkamat = 2,25%

Hossu: A Nép Ügyvédjéhez fordulunk a részmunkaidős alkalmazottak diszkriminálása miatt

 utolsó frissítés: 14:09 GMT +2, 2018. február 08.

Az Alfa Kartell a Nép Ügyvédjéhez fordul a részmunkaidős alkalmazottak diszkriminálása miatt - jelentette be szerdán Bogdan Hossu, a szakszervezeti szövetség elnöke.

A szakszervezeti bizalmi szerint a vonatkozó kormányrendelet értelmében „a részmunkaidős alkalmazottaknak többet kell fizetniük, mint amennyi bért kézhez kapnak”.

„Jelen pillanatban a részmunkaidős alkalmazottaknak többet kell fizetniük, mint amennyi bért kézhez kapnak. Eredetileg a rendelettel azt szerették volna elérni, hogy az állami szférában ne, a magánszférában pedig kelljen fizetni, tehát továbbra is diszkriminálták volna a magánszférát az államival szemben, (...) mintha a tárcavezető a közalkalmazottak minisztere lenne” - hangoztatta Hossu.

A szakszervezeti vezető szerint félreértés volt a fizetésemelések körül is, hisz „az emberek a fizetésen a nettó bért értik, nem a bruttó fizetést”.

Az Adótörvénykönyvet módosító, 2017/79-es kormányrendelet értelmében minden alkalmazottnak legalább a minimálbér szintjén kell fizetnie a járulékokat, tehát a részmunkaidőseknek is, akik esetében fennáll annak a veszélye, hogy a járulékok összege meghaladja a nettó bérüket.

Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszter azt nyilatkozta kedden, hogy a kérdést egy sürgősségi kormányrendelettel lehetne rendezni és - véleménye szerint - „úgy lehet tekinteni, hogy folyamatban van a helyzet megoldása”.

A miniszter ugyanakkor aggodalommal vette tudomásul, hogy bár a hatóságok kidolgozták a vonatkozó sürgősségi rendelet tervezetét, azt nem tűzték a Gazdasági és Szociális Tanács szerdai ülésének napirendjére. „A szakszervezetek megszavazták a napirendet, úgyhogy felmerül, hogy vajon valóban az alkalmazottak érdekeit képviselik-e?” - mondta a miniszter.

Az idézett forrás szerint a 2017/79-es sürgősségi kormányrendelet életbelépését követően 185.000 alkalmazott szerződését változtatták részmunkaidősről teljes munkaidősre, ami hozzájárult a szürkegazdaság visszaszorításához. (Agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális