2018. július 16. hétfõValter
EUR = 4.6589 RON
USD = 4.0064 RON
HUF = 1.4350 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 2487 lej (nettó)
Munkanélküliség = 4,6%
BET = 7,933.45(0.16%)
Infláció = 5,41%
Alapkamat = 2,25%

Csekély mértékben nőni fognak a hitelkamatok,mert a három hónapos ROBOR követni fogja a mai emelést

 utolsó frissítés: 14:09 GMT +2, 2018. február 08.

A három hónapos bankközi kamatráta (ROBOR) követni fogja az irányadó alapkamat szerdai növekedését, következésképpen csekély mértékben emelkedni fognak a hitelkamatok, nyilatkozta szerdai sajtóértekezletén Mugur Isărescu, a Román Nemzeti Bank kormányzója.

„Azt gondolom, hogy a három hónapos ROBOR, amely a lejes hitelek kamatlábát befolyásolja, egy adott periódusban követni fogja az irányadó alapkamat mai növekedését, következésképpen csekély mértékben drágulni fognak a hitelek.

Miért mondom, hogy csekély mértékben? Mert az emelkedés nem jelentős, és hogyha belegondolunk, hogy mennyi volt a lejes hitelek kamatja néhány évvel ezelőtt, 5-6 százalékos, de tudjuk, honnan indultunk, akkor az emelkedés nem jelentős mértékű, és figyelembe kell vennünk ugyanakkor az inflációs rátát is. A mai intézkedéssel tulajdonképpen elfojtani akartunk, hogy egy erősebb kifejezést használjak”, magyarázta Mugur Isărescu. 

A jegybank elnöke szerint az inflációt jelenleg a központilag szabályozott árak és a kőolaj ára befolyásolja. 

„Bármennyire is paradoxálisnak tűnik, mi tulajdonképpen az infláció mérséklésére törekszünk, és hogy ezzel együtt mérsékeljük a kamatokat is”, szögezte le Isărescu. 

A Román Nemzeti Bank igazgatótanácsa szerdán döntött arról, hogy 2018. február 8-ától 2 százalékról 2,25 százalékra emeli az alapkamatot.

Az intézmény ugyanakkor arról is döntött, hogy a betéti konstrukciók kamatát évi 1 százalékról 1,25 százalékra, a hitelkeret kamatlábát pedig évi 3 százalékról 3,25 százalékra növeli. (Agerpres)

hitel
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális