2019. május 27. hétfõHella
EUR = 4.7612 RON
USD = 4.2560 RON
HUF = 1.4596 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 3075 lej (nettó)
Munkanélküliség = 3,9%
BET = 8,189.13(0.98%)
Infláció = 4,11%
Alapkamat = 2,25%

Hatalmasat zuhantak az amerikai tőzsdék

 utolsó frissítés: 11:10 GMT +2, 2018. február 06.

Hatalmasat zuhantak az amerikai tőzsdék az elmúlt kereskedési napon. Az egyik legfontosabb tőzsdeindex, a Dow Jones a pénteki 666 pontos zuhanás után hétfőn már 1 600 pontot esett. A tőzsdeindex még 6,2%-os mínuszban is járt. A kereskedés végét a Dow Jones végül -4,6%-on zárta. A másik fontos New York-i index, az S&P 500 -4.1%-on zárt.

A vezető amerikai tőzsdeindexek két éve a legrosszabb hetüket tudhatják maguk mögött pénteki esésnek is köszönhetően. A DJIA- és az S&P-indexek négy százalék veszteséggel zárták a hetet, a Nasdaq Composite pedig három és fél százalékossal.

Az indexek mostani nagy gyengülése az év eleje óta felhalmozott árfolyamnyereség természetes korrekciójának tulajdonítható, amihez a kötvényhozamok múlt heti számottevő mértékű emelkedése adta meg a kezdőlökést.

Ha további okokat szeretnénk megnevezni, akkor arra is érdemes kitérni, hogy a pénteken elkezdődött zuhanásban vélhetően az aznap közzétett munkaerőpiaci adatok is közrejátszottak, hiszen a bérnövekedés hatására az elemzők arra számítottak, hogy a vártnál magasabb infláció lesz, a Fed emiatt pedig emelni fog az alapkamaton. A magasabb kamatkörnyezet miatt pedig romolni fognak a vállalatok pénzügyi kilátásai, így az árfolyamok értéke is.

A zuhanásban emellett szerepet jétszhatott az is, hogy Janet Yellen, a Fed éppen a napokban búcsúzó elnöke búcsúbeszédében elmondta, nem biztos abban, hogy a tőzsdék nincsenek buborékban.

Hétfő esti értékén a DJIA még másfél százalékos, az S&P-500 index közel két százalékos, a Nasdaq Composite négyszázalékos nyereségben állt év eleji értékéhez képest.

Az S&P-500 index már öt százalékot veszített a múlt hónapban beállított rekordjához képest, és egyúttal 50 napos mozgóátlaga alá süllyedt hétfőn, amit technikai elemzők már egy viszonylag hosszabb korrekciós szakasz kezdetére utaló fordulópontként kezelnek.

Hétfőn az egészségügyi, banki és az energiaipari szektorok teljesítettek a leggyengébben az amerikai tőzsdéken. A Nasdaq Composite indexnek a két másik vezető indexnél kisebb mértékű vesztesége viszont elsősorban az Apple és az Amazon részvények nyereségének tulajdonítható.

A pénzügyi papírok közül a Wells Fargo közel nyolc százalékkal gyengült, a Bank of America, a Goldman Sachs és a Citigroup egy százalékot veszített. Az energiaipari papírok közül az Exxon Mobil négy százalékkal, a Chevron két százalékkal gyengült. (hírszerk., mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

pénzpiac