2018. december 12. szerdaPandora, Gabriella
EUR = 4.6605 RON
USD = 4.1120 RON
HUF = 1.4403 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 2688 lej (nettó)
Munkanélküliség = 4,1%
BET = 8,551.77(-0.34%)
Infláció = 4,25%
Alapkamat = 2,25%

Kolozs megyében 16 millió lej jut a magyarlakta települések fejlesztésére

 utolsó frissítés: 16:16 GMT +2, 2018. január 31.

A Kolozs Megyei Tanács mai ülésén döntöttek arról, hogy a jövedelemadók visszaosztásából milyen arányban támogatják a helyi önkormányzatokat.  A megyei önkormányzat idén közel 12 millió euró felett rendelkezhetett.

"A Kolozs Megyei Tanács honlapján tesszük közzé azt a táblázatot, melyben a településeknek szétosztott pénzalapokat összesítettük. A leosztás során figyelembe vettük, hogy a magyarok által lakott települések megfelelőképpen kapjanak támogatást. Előzetesen konzultáltunk az RMDSZ-es polgármesterekkel és alpolgármesterekkel, arról hogy a településeken milyen beruházásokra szeretnék fordítani a beérkező összegeket. Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy ezúttal a támogatásokat saját belátásuk szerint használhatják fel az önkormányzatok" – nyilatkozta Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács RMDSZ-es alelnöke.

Összesen több mint 54 millió lejt osztanak le az önkormányzatoknak, amelyből több mint 16 millió lej olyan községekbe kerül, ahol RMDSZ-es polgármester vagy alpolgármester van.

A tanácshatározat értelmében a városok közül Bánffyhunyad kapta a legtöbb támogatást, 1,55 millió lejt. A szamosújvári önkormányzatnak megítélt összegből 50 ezer lejt a Magyar Tannyelvű Líceum elektromos hálózatának fejlesztésére irányoztak elő. Az aranyospolyáni ravatalozó megépítését 50 ezer lejjel támogatja a megyei tanács, ezt a Tordának kiutalt összegből kell elkülöníteni.

A buzai, körösfői, tordaszentmihályi, tordaszentlászlói, kalotaszentkirályi, magyarszováti, bálványosváraljai és várfalvi önkormányzatoknak egyenként 980 ezer lejt osztanak ki. Továbbá Tordatúr községnek 839 ezer lej áll rendelkezésére.

A válaszúti utak feljavítását, illetve a visai sportpálya megépítését 100-100 ezer lejjel támogatják az illető községeknek kiutalt összegből. 92 ezer lejt különítenek el az Egeres községi juttatásból a mákói és jegenyei utak aszfaltozására, illetve 25 ezer lejt kap a györgyfalvi járdák és hidak feljavítására az erdőfeleki önkormányzat. A támogatások teljes listáját a Kolozs Megyei Tanács weboldalán teszik közzé. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális