2020. december 4. péntekBorbála, Barbara
EUR = 4.8736 RON
USD = 4.0226 RON
HUF = 1.3594 RON
GDP-növekedés = -10,3%
Átlagbér = 3372 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,3%
BET = 9,486.10(1.18%)
Infláció = 2,24%
Alapkamat = 1,50%

Románia utolsó az EU-ban online vásárlásban

 utolsó frissítés: 15:01 GMT +2, 2018. január 22.

Az Eurostat 2017-ről szóló felmérése szerint az Európai Unióban 10 internetfelhasználóból átlagosan majdnem 7 vásárolt online tavaly. A különböző tagországok között azonban merőben eltérő a helyzet, az EU-s 68%-os átlaghoz viszonyítva Románia rendkívül rosszul áll. Nálunk az internetfelhasználóknak mindössze 23%-a vásárolt vagy rendelt meg termékeket vagy szolgáltatásokat tavaly az internet segítségével. Ezzel a mutatóval az ország sereghajtónak számít, Bulgáriától, Ciprustól és még az EU-hoz legutóbb csatlakozó Horvátországtól is jócskán elmaradunk.

Ez persze még nem jelenti azt, hogy téves lenne az a megérzésünk, amely szerint Románia az elmúlt pár évben jelentőset lépett elő az online kereskedelmet illetően. Ahogy azt az alábbi ábra is jól szemlélteti, az elmúlt évben mért 23% ugyanis 2012-ben még alig volt több 10%-nál. A többi EU-s ország közül mindenképpen érdemes kitérni még Észtországra, ahol a digitalizáció megannyi más területéhez hasonlóan az online vásárlásban is elképesztő fejlődést mutatnak a statisztikák.

Ha a nagy EU-s átlagot nézzük, akkor a korcsoportonkénti lebontásban figyelhetőek meg érdekes trendek. Például, hogy a 16-24 év közötti korosztálynál milyen erőteljesen nő azoknak a fiataloknak az aránya, akik internet segítségéel vásárolnak. Ha a trendek továbbra is így maradnak, akkor minden bizonnyal a legfiatalabb korcsoport lesz a legizgalmasabb az online kereskedők szempontjából.

Abban a statiszikában viszont nincs túl nagy meglepetés, amely azt mutatja, hogy korcsoportonkénti lebontásban melyek a legkelendőbb javak és szolgáltatások az EU-ban. Azt eddig is tudtuk, vagy legalábbis gondoltuk, hogy a 16-24 év közöttiek vásárolják a legtöbb ruhát online, vagy hogy ugyanezen korosztály képviselői sokkal kevesebbet költenek a háztartással kapcsolatos cikkekre, mint a nálunk idősebb korcsoportok tagjai.

(eurostat, hírszerk.)

online
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

marketing