2019. január 22. keddVince, Artúr
EUR = 4.7142 RON
USD = 4.1491 RON
HUF = 1.4830 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 2688 lej (nettó)
Munkanélküliség = 3,9%
BET = 7,139.45(-0.28%)
Infláció = 3,3%
Alapkamat = 2,25%

A vagyon 82 százaléka mindössze 1 százalékhoz került tavaly az Oxfam szerint

 utolsó frissítés: 10:38 GMT +2, 2018. január 22.

A világon tavaly megtermelt vagyon 82 százaléka a Föld lakosságának leggazdagabb egy százalékához került, a milliárdosok száma pedig rekordot ért el az Oxfam brit segélyszervezet hétfőn publikált jelentése szerint.

A segélyszervezet az idei davosi Világgazdasági Fórum idejére is sokkoló adatokkal készült. Szerintük 2016-2017-ben minden második nap lett egy új milliárdos, utalva a Forbes pénzügyi magazinnak a milliárdosokról szóló listájára. Míg három évtizede 140 milliárdos 295 milliárd dolláros összvagyonnal rendelkezett, addig 2017-ben 7 700 milliárd dolláros összvagyonnal az Oxfam szerint rekordszámú, 2 043 milliárdos szerepelt a listán.

A világ leggazdagabb egy százaléka továbbra is nagyobb vagyonnal rendelkezik, mint a többiek együttvéve – hívta fel a figyelmet a fejlesztési szervezet, amely szerint viszont a bolygó lakosságának szegényebbik felét kitevő 3,7 milliárd ember semmit sem profitál a vagyonnövekedésből.

Az Oxfam szerint e kiegyensúlyozatlanság egyik oka "a konszernek és a szupergazdagok adóelkerülése", a leggazdagabb egy százalék ugyanis az adózással kapcsolatos különböző trükkök révén évi mintegy 200 milliárd dollárnyi közteher megfizetését spórolja meg. A fejlődő országok viszont e trükkök miatt legalább 170 milliárd dollár adóbevételtől esnek el, ami több mint az évente világszerte felhasznált fejlesztési segélyek 145 milliárd dolláros összege.

Az Oxfam egyik németországi vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy a jelenlegi gazdasági rendszer "a nők következetes kizsákmányolásán" alapul. "Kevesebbet fizetnek" nekik a férfiaknál, és aránytalanul gyakrabban dolgoznak rosszul fizetett foglalkozásban és kevésbé biztonságos munkakörülmények között – fogalmazott Jörn Kalinski.

Számos kritika éri a módszertanukat

Az Oxfam jelentését számos kritika érte az elmúlt időszakban szakemberek részéről, akik a jelentés elkészítésének módszertana mellet azt is kifogásolják, hogy a vagyoni különbségek növekedésének mérése mellett teljesen figyelmen kívül hagynak egy sokkal fontosabb tényezőt, mégpedig, hogy miként változik az emberek életszínvonala (például itt egy tanulmány, hogy globálisan növekszik). A módszertant illetően pedig azért került kritikák kereszttűzébe a szervezet, mert a megközelítésük szerint például egy lakáshitellel, de viszonylag nagy jövedelemmel rendelkező amerikai háztartást is a nincstelenek között tartanak számon, ami ugye azért minimum megkérdőjelezhető. Ennek a módszertannak is köszönhetően állíthattak tavaly például olyat, hogy a világ akkori leggazdagabb nyolc emberének akkora vagyona van, mint a világ szegényebbik felének, 3,6 milliárd embernek összesen.

A jelentést a kedden kezdődő davosi világgazdasági fórum előtt hozták nyilvánosságra. A nagyszabású svájci eseményre várják mások mellett Donald Trump amerikai elnököt és több európai kormányfőt. (mti, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális