2019. január 22. keddVince, Artúr
EUR = 4.7142 RON
USD = 4.1491 RON
HUF = 1.4830 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 2688 lej (nettó)
Munkanélküliség = 3,9%
BET = 7,139.45(-0.28%)
Infláció = 3,3%
Alapkamat = 2,25%

Voinea: nem az infláció nagysága, hanem a növekedésének a gyorsasága aggasztó

 utolsó frissítés: 14:11 GMT +2, 2018. január 17.

Érdekes kijelentéseket tett Liviu Voinea, a Román Nemzeti Bank (BNR) kormányzóhelyettese egy Bécsben megszervezett konferencián a lej árfolyamának alakulásáról, a kamatlábak emelkedéséről, valamint a jegybank monetáris poltikájának változásáról. Voinea szerint:

  • A román jegybank már korábban is világosan jelezte, hogy kisebb volatilitást (kilengéseket) tartanának célszerűnek a kamatlábak alakulásában. A kamatlábak volatilitásának korlátozása viszont akár nagyobb fluktuációhoz is vezethet a lej/euró árfolyamban. Ez a fluktuáció viszont nem csak egy egyirányú sztráda, és nem feltétlen csak a lej leértékelődését jelenti.
  • Jelenleg Romániában a hitelek 62%-a lejben van felvéve, szemben a tíz évvel korábbi helyzettel, amikor a hitelek 70%-a külföldi pénznemben volt leszerződve. Ennek is köszönhető, hogy a jegybank sokkal inkább a kamatlábak alakulását figyeli, és kevésbé koncentrál az árfolyamra.
  • Az infláció három évig 1% alatt volt, az elmúlt év őszén viszont növekedni kezdett, és éves szinten elérte a 3,3%-ot. Az előrejelzések 2018-ra is hasonló mértékű pénzromlást becsülnek. A jegybank minden bizonnyal le tudja horgonyozni az inflációs várakozásokat, és bízik abban, hogy lej/euró árfolyam jelenleg az egyensúlyi állapothoz közel helyezkedik el.
  • Ami aggodalomra ad okot, az nem az infláció nagysága, hanem a növekedésének gyorsasága. A jegybank alkalmazottainak az a munkája, hogy ezt visszaszorítsák.
  • A ROBOR (a hitelek kamatlábainak számításánál használt romániai bankközi kamatláb) változása több tényezőtől is függ, nem csupán egyetlen mutató befolyásolja. A ROBOR 2% alá csökkent azt követően, hogy a jegybank a piaci kamatváltozásoknak megfelelően növelte az alapkamatot. 

Voinea kijelentéseit bővebben a Ziarul Financiar foglalta össze. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

pénzpiac