2019. január 22. keddVince, Artúr
EUR = 4.7142 RON
USD = 4.1491 RON
HUF = 1.4830 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 2688 lej (nettó)
Munkanélküliség = 3,9%
BET = 7,139.45(-0.28%)
Infláció = 3,3%
Alapkamat = 2,25%

Így alakultak az élelmiszerárak az EU-ban

 utolsó frissítés: 17:16 GMT +2, 2018. január 16.

Az Európai Unió Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Igazgatósága (DG AGRI) közzétette az alapélelmiszerek árára vonatkozó év eleji adatokat, amelyekből kiderül, hogy milyen élelmiszerek drágultak a múlt év januárjához képest az EU országaiban. Ahogy azt az Economica.net összefoglalójában is kiemeli, az árváltozások számunkra azért is igencsak relevánsak, mert az EU-s átlagos termékárak jelentős hatással vannak a romániai élelmiszerárakra is.   

Olcsóbb a disznóhús

A disznóhús kilónkénti ára 3,6%-al alacsonyabb jelenleg, mint múlt év ezen időszakában. Az árcsökkenés decemberhez viszonyítva még nagyobb, 8,3%. 2016-hoz képest azonban még mindig drágábban juthatunk hozzá a sertéshúshoz, akkor ennek kilója 1,3 euróval volt olcsóbb. Európai szinten a legnagyobb sertéshús termelő Németország, amely az uniós húsfogyasztás 24%-t teszi ki, ezt követi Spanyolország 17%-al , majd Franciaország 9%-al.

Az Eurostat adatai szerint Románia a 13. a disznóhúst termelő országok sorában, 2016-ban több mint 4 millió állatot dolgoztak fel a hazai hústermelő üzemek. Mindemellett vidéken a saját fogyasztás céljából tenyésztett sertések száma eléri a 2 milliót. Az országban feldolgozott disznóhús 50%-a azonban importból származik.

Csökkenőben van a tojás ára is

A tojás olcsóbb mint decemberben, de többe kerül mint 2017 első felében. Nem csak Romániában, hanem az egész Európai Unió területén az egekbe szökött a tojás ára, és ez továbbra sem mutat jelentős változást. A hivatalos statisztikai adatok ennek kilogrammban határozzák meg az összegét, így múlt évhez képest 1 kilogrammnyi tojás 42,7%-al volt olcsóbb, mint jelenleg. Uniós szinten december folyamán ennek ára 4,7%-al csökkent, egy kilogramm tojás átlagára 1,8 euró.

A Baromfitenyésztők Romániai Egyesülete (UCPR) adatai alapján 2017 szeptemberéhez képest az üzletek polcaira kerülő tojás ára megháromszorozódott. Ennek ellenére a termelők csupán 24%-os növekedésről beszélnek, melynek oka a múlt évi fipronil szennyezési botrány.

A csirkehús ára továbbra is növekszik

Az Európai Unió Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Igazgatóság (DG AGRI) január 10-i adatai szerint a csirkehús egyre drágább, 3,1%-al kerül többe, mint 2017 januárjában. és 0,1%-al olcsóbb mint decemberben. Ennek alapján egy kiló csirkehús 1,83 euró. A legnagyobb csirkehús termelő országok az Egyesült Királyság, Franciaország és Lengyelország. A tejtermékek ára csökkent az elmúlt hetekben, egységenként 8,2%-al, a tejpor ára pedig 1,9%-al lett kevesebb. (economica.net/szerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális