2019. február 19. kedd
EUR = 4.7401 RON
USD = 4.1850 RON
HUF = 1.4906 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 2688 lej (nettó)
Munkanélküliség = 3,9%
BET = 7,750.39(-0.18%)
Infláció = 3,3%
Alapkamat = 2,25%

Wizz Air-vezér: Marosvásárhelyen túlságosan is elhúzódott a felújítás, a kolozsvári tevékenységünk konszolidáljuk

 utolsó frissítés: 13:40 GMT +2, 2018. január 12.

"Jó kérdés, hogy visszakerül-e Kolozsvárról Marosvásárhelyre a Wizz Air budapesti járata. Először is várnunk kell, hogy befejeződjenek a munkálatok a marosvásárhelyi repülőtéren. A felújítási munkálatok folyamata már túlságosan is elhúzódott Marosvásárhelyen, ezért úgy döntöttünk, hogy inkább a kolozsvári tevékenységünket konszolidáljuk. Amint újra megnyílik a Marosvásárhelyi repülőtér, látni fogjuk, hogy mit tehetünk. Továbbra is jelen leszünk a Marosvásárhelyi repülőtéren, de nem feltétlenül lesz működési bázis számunkra. Ahogy mondtam, a kolozsvári repülőtéren szándékozunk konszolidálni a tevékenységünket" - mondta Váradi József, a Wizz Air alapítója és vezérigazgatója pénteken reggel a kolozsvári repülőtéren megszervezett sajtótájékoztatón, amelyen a légitársaság elmúlt évben elért eredményeit ismertette David Ciceoval, a reptér igazgatójával.

Váradi elmondta, Romániában 28%-os volt a növekedés az utasok számában az elmúlt évben. Míg 2016-ban 5,3 millió utast szállítottak a repülőiken, 2017-ben ez a szám 6,8 millióra növekedett. "Kétszer szállítottuk már Románia lakosságát" - jelentette ki Váradi, majd kitért a 2018-as tervekre is, elmondta, terveik szerint Romániában 16%-kal fog növekedni a helyek száma. "Nagyobbak vagyunk, mint a Tarom és a Blue Air együttvéve" - mondta.

Arra is kitért, hogy Kolozsváron 31%-kal nőtt a Wizz Air utasainak száma az elmúlt évben, és elérte az 1,83 milliót. 2018-ban azzal számolnak, hogy 2 millió utasuk lesz Kolozsváron.

A Wizz Air helyi alkalmazottainak száma már meghaladta a 200 főt Kolozsváron, de úgy számolnak, hogy 1 400 további munkahely létrejöttével hozható összefüggésbe, hogy 6 Wizz Air gép állomásozik a városban. Ezek a számok azonban tovább nőhetnek, míg 2017-ben 4 új útvonalat jelentettek be, addig 2018-ban egy új útvonalról már született döntés, azt viszont csak a későbbiekben jelentik be, hogy pontosan melyikről van szó.

"Az elmúlt időszakban újragondoltunk az árszabást, főleg azokra gondolva, akik kevesebb pénzzel rendelkeznek repülőjegyvásárlásra. Emellett gondolunk a nagyobb igénnyel rendelkező ügyfeleinkre is, hogy tudjuk kielégíteni az ő igényeiket is" - mondta Váradi, aki arra is kitért, hogy októbertől nem kell fizetni a kézipoggyászt, és nemrégiben lehetőség van a repülőjegyek árának 48 órás befagyasztására is.

A kolozsvári repülőtér vezérigazgatója, David Ciceo elmondta, hogy Kolozsváron az elmúlt évben 2,7 milliós utasforgalom volt, 20 ország 45 uticéljába 7 légitársaság szállította az utasokat. 2017-ben a légitársaságnak több rekordja is volt:

  • augusztusban 290 ezerre növelték a havi rekordot,
  • 10 ezerre nőtt a napi rekord,
  • 100 felszállás, illetve leszállás egy nap alatt.

A reptér utasforgalmának 67%-a köszönhető a Wizz Airnek.

Ciceo arra is kitért, hogy az utasforgalom 800 ezres növekedésében nagy szerepe volt annak is, hogy új Bukarest-Kolozsvár repülőjáratok indultak. "Korábban nagyon drágán lehetett utazni a fővárosba repülővel. A belföldi utazások száma rendkívül sokat nőtt, az utasok, akik korábban nem repülővel utaztak Bukarestbe, most már a légiközlekedést választják. A verseny nem csak az utasoknak, hanem a légitársaságoknak is jót tesz" - jegyezte meg Ciceo.

A kolozsvári repülőtér növekedését az is mutatja, hogy a mostani sajtótájékoztató helyszínéül szolgáló terem korábban a külföldi járatokon utazók számára váróteremként szolgált. A kép a terem ablakából készült.

A cél 7 millió utas 2030-ig - mondta Ciceo, aki arra is kitért, hogy ehhez a számhoz viszont szükség van jelentős infrastruktúrális bővítésekre is. "Több lépésben szeretnénk fejleszteni az infrastruktúrát, a kifutópálya bővítésével kell kezdenünk, hiszen ez kritikus, ugyanis a Wizz Air flottát cserél, a beszerzésre kerülő repülők pedig ebben a pillanatban nem tudnak leszállni a jelenlegi kifutópályán, csak az utasszám korlátozásával. A bővítést ráadásul nem csak a Wizz Air, hanem más légitársaságok is igénylik. A kifutópálya bővítésével interkontinentális járatokat is bevezethetünk" - mondta Ciceo, aki arról is beszélt, hogy a Kolozsvár-Bukarest, Kolozsvár-London, és a sok csatlakozás miatt a Kolozsvár-München a legnépszerűbb járatuk. (tudósítónktól)

WizzAirrepülőMarosvásárhely
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

marketing