2018. december 13. csütörtökLuca, Ottilia
EUR = 4.6485 RON
USD = 4.0861 RON
HUF = 1.4383 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 2688 lej (nettó)
Munkanélküliség = 4,1%
BET = 8,570.40(0.03%)
Infláció = 4,25%
Alapkamat = 2,25%

Akár 20-25%-kal is felülértékelt lehet a lakáspiac a romániai pénzügyi elemzők elnöke szerint

 utolsó frissítés: 14:37 GMT +2, 2018. január 11.

Az ingatlanok jelenleg 20-25%-kal felülértékeltek, az Első lakás programot pedig fokozatosan le kellene állítani, jelentette ki Iancu Guda, a Romániai Pénzügyi Elemzők Szövetségének (AAFBR) elnöke - számol be a Bankingnews.

De honnan jön ki Guda számára az, hogy a lakásárak a piacon 20-25%-kal magasabbak, mint indokolt lenne? Ennek kiszámolására az elemzők több módszert is használhatnak. Az egyik lehetőség, hogy megnézik négyzetméterenként mennyiért lehetne bérbeadni a lakást és az onnan kapott összeget milyen hozam mellett lehetne befekteni valamilyen kockázatmentes eszközbe.

Ezt a módszert alkalmazva az AAFBR elnöke úgy számolt, hogy a négyszetméterenként kapott átlagos lakbér 10 évre számolva, a lakás 90%-os kihasználtsága (feltételezve, hogy lennének olyan időszakok, amikor a lakásban éppen nem lakik senki), és a lakbérből kapott pénz újrabefektetése mellett (3%-os éves hozamú, valamilyen alacsony kockázatú eszközbe, mint például valamilyen kötvény), az egy négyzetméterért kért reális ár 1 000 - 1 050 euró körül lenne indokolt. Jelenleg a nagyobb városokban átlagosan 1 250 euróért adnak el egy lakást négyzetméterenként, vagyis a szakértő szerint az ingatlanok 20-25%-kal felülértékeltek.

A szakértő azt is kijelentette, hogy az Első lakás program véleménye szerint jelentősen torzítja a lakáspiacot, ezért fokozatosan le kellene állítani. "Az elmúlt évben az új lakások vásárlásáért nyújtott hitelek 80%-át az Első lakás program keretében ítélték oda. A program jelentősen torzította a piacot olyan körülmények mellett, hogy a társadalom olyan rétege is igénybe vette az inkább szociális jellegű programot, amelynek nem is volt rá szüksége" - mondta Guda.

A szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy bár az Első lakás program minimum 5%-os előleg kifizetését írja elő lakásvásárlásnál, a programban részt vevők átlagosan 50-60%-os előleget fizettek. Guda szerint ennek köszönhető, hogy a lakóingatlanok, új építésű lakások ára "a hamis kereslet" hatására enyhén túlértékelődött. Arra is felhívta a figyelmet, hogy az Első lakás program jellemzően egy jó befektetési lehetőséget jelentett a magasabb jövedelemmel rendelkezők számára is. "Azt gondolom, hogy a programot elsősorban úgy kell újraorientálni, hogy azt a réteget segítse, akinek szüksége van erre a termékre és az alacsonyabb előlegre" - mondta Guda.

A kormány éppen tegnap jelentette be, hogy 2018-ban is folytatódik az Első lakás program, viszont a program költségvetése 2 milliárd lejre csökken. A progamban a garanciákat vállaló Kis- és Középvállalkozások Hitelbiztosításának Nemzeti Alapjának vezetői decemberben úgy nyilatkoztak, hogy fokozatosan csökkenteni fogják az Első lakás programot. (bankingnews, hírszerk.)

ingatlan
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális