2018. szeptember 19. szerdaVilhelmina
EUR = 4.6478 RON
USD = 3.9793 RON
HUF = 1.4303 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 2487 lej (nettó)
Munkanélküliség = 4,6%
BET = 8,286.98(1.42%)
Infláció = 5,41%
Alapkamat = 2,25%

Mangalica és báznai sertések tenyésztését támogató programot hagyott jóvá a kormány

 utolsó frissítés: 17:22 GMT +2, 2018. január 10.

Mangalica és báznai sertések nevelését támogató programot hagyott jóvá a kormány szerdai ülésén. A sertésnevelőket támogató program a 2018-2020 közötti időszakra vonatkozik.

Az Agerpres hírügynökséghez eljuttatott közlemény szerint a támogatás célja, hogy elősegítsék a báznai és mangalica fajtájú sertések tenyésztését. A sertéseket később vágóhídra, feldolgozóegységhez vagy más vállalkozáshoz kell szállítaniuk a kedvezményezetteknek.

A kormány leszögezi, hogy a programban részt vevő sertéstenyésztők ingyenesen kaphatnak páros számú, minimum kettő, maximum tíz malacot, hogy felneveljék, felhizlalják, majd egy előzetesen megkötött szerződés alapján egy feldolgozóhoz szállítsák a sertéseket. Egy malac értékét 250 lejben határozták meg.

Ahhoz, hogy pályázhassanak a de minimis típusú támogatásra, az állattenyésztőknek több kritériumnak is meg kell felelniük, többek közt engedélyezett állattenyésztőknek kell lenniük, szerződést kell kötniük egy feldolgozóval vagy egy másik jogi személlyel, és be kell fogadniuk minimum két, maximum tíz malacot egy feldolgozótól vagy egy másik jogi személytől, amellyel szerződést kötöttek.

A kormányhatározat érvénybe lépését követő 90 napon belül a báznai és mangalica malacokat biztosító vállalkozások, a tenyésztők és a feldolgozók is jelentkezhetnek a programba a megyei mezőgazdasági igazgatóságokon. A kormány közleménye értelmében 2018-ban az állami költségvetésből 4,6 millió lejt szánnak a program finanszírozására. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális