2019. február 19. kedd
EUR = 4.7401 RON
USD = 4.1850 RON
HUF = 1.4906 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 2688 lej (nettó)
Munkanélküliség = 3,9%
BET = 7,750.39(-0.18%)
Infláció = 3,3%
Alapkamat = 2,25%

Ahol megjelenik a Big 4 adótanácsadó egyike, ott csökkenni fog az adófizetés

 utolsó frissítés: 10:21 GMT +2, 2018. január 09.

Ahol megjelenik a Big 4 adótanácsadó cég (Deloitte, EY, KPMG és PwC) közül valamelyik, abban az országba csökkenni fog az adóbefizetés - erre a megállapításra jutott egy tanulmány, amit a Paradise Papers adatait vizsgáló nemzetközi kutatócsoport jelentetett meg a Journal of World Business-ben, és amelyet a G7 is szemlézett.

A kutatók 12 fejlett ország összesen 5 912 vállalatát vizsgálták, és statisztikai módszerekkel állapították meg, hogy azok a cégek, amelyeknek a Big 4 valamely tagja szolgáltatásokat nyújt, nagyobb valószínűséggel fognak spórolni az adón egy adóparadicsomnak számító országba vezető cégháló kiépítésével, mint azok a vállalatok, amelyeknek nem dolgozik egyik nagy tanácsadó sem.

A kutatócsoport azt állítja, hogy az adótanácsadók és partnereik ezzel a módszerrel 500 milliárd dollárnyi adóbevételtől fosztják meg a világ államkasszáit minden évben.

Ahogy azt a G7 is elmagyarázza, a tanulmány elsősorban az úgynevezett dupla ír - holland szendvics nevű technikára koncentrál, amelynek az a lényege, hogy a nemzetközi cég valamely adóparadicsomba helyezi szabadalmait és szellemi tulajdonait, majd a kedvező adózási feltételek miatt ír és holland cégek segítségével ezekbe az adóparadicsomokba menti a nyereségét, hogy ne kelljen profitadót fizetni. Az eljárás amellett, hogy nehezen követhető, a legtöbb ország adózási szabályainak meg is felel.

A tanulmány megállapítja, hogy azok a cégek, amelyek a Big 4 valamelyik tagjára váltanak, 12-14%-kal nagyobb eseéllyel használnak adóparadicsomokat és évente 2,9%-kal jegyeznek be több céget adóparadicsomba.

A tanulmány megállapítja viszont azt is, hogy a legnagyobb probléma mégis az elsősorban, hogy az országok nem igazán tudnak mit kezdeni a helyzettel. A Big 4 cégek ugyanis inkább kihasználják a törvényesség határán levő kiskapukat, és azzal az előnnyel is élnek, hogy igen gyakran még az országok kormányai számára is nélkülözhetetlenek.

Szigorúbb szabályozások már több országban is körvonalazódnak, Nagy-Britanniában azt javasolják, hogy válasszák szét a könyvelési és adótanácsadási feladatokat a tanácsadástól, az Egyesült Államokban pedig a tőzsdén jegyzett vállalatoknak külön fejezetben kell majd számot adniuk 2019-től a nehezen eldönthető ügyeikről. (G7)

adóparadicsom
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális