2018. december 9. vasárnapNatália
EUR = 4.6480 RON
USD = 4.0896 RON
HUF = 1.4389 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 2688 lej (nettó)
Munkanélküliség = 4,1%
BET = 8,684.75(0.32%)
Infláció = 4,25%
Alapkamat = 2,25%

Visszaköveteli a Blue Air légitársaságot a korábbi tulajdonosa

 utolsó frissítés: 13:53 GMT +2, 2018. január 08.

A Nelu Iordache üzletember tulajdonában levő fizetésképtelen Bata Sky Imobiliare visszaszerezheti tulajdonjogát a Blue Air légitársaságban - számol be a Ziarul Financiar.

A gazdasági lap szerint a Ialomița megyei törvényszék alapfokon meghozott ítélete semmissé nyilvánítja azt a négy évvel ezelőtti tranzakciót, amely részeként a Blue Air Management Solutions nevű, négy román üzletember által irányított vállalat átvette a Blue Air részvényeit egy, a Casa de Insolvență Transilvania nevű fizetésképtelenségi ügyekkel foglalkozó vállalat által meghirdetett liciten.

A Ziarul Financiar szerint a tranzakció időpontjában még a Bata Sky Imobiliare nem volt fizetésképtelen, viszont széles körben ismert volt, hogy komoly pénzügyi nehézségekkel küzdenek. Fizetésképtelen volt viszont a Nelu Iordache tulajdonában levő másik vállalat, a Iordache cégbirodalom amolyan zászlóshajójának számító Romstrade nevű építkezési vállalat.

A jogi vita is ebből alakult ki, hogy a fizetésképtelen helyzetben levő Romstrade vállalat csődbiztosaként a Casa de Insolvență Transilvania vállalatnak jogában állt-e értékesíteni az adósság behajtása érdekében egy másik Nelu Iordache tulajdonában levő vállalatot. A Ialomița megyei törvényszék döntése értelmében nem, az ítélet viszont nem jogerős.

Fotó: seenews.com

A Blue Airt jelenleg tulajdonló vállalat, a Blue Air Management Solutions kevés idővel a felvásárlást megelőzően került bejegyzésre. A cégbíróság adatai szerint a vállalat tulajdonosai Teodor Cristian Rada, Marius Puiu, Tudor Constantinescu és Luciana Păunescu.

Az új tulajdonosok 6 millió lejt (1,3 millió eurót) fizettek a Blue Air brandért, weboldalért és ügyfélportfólióért. Az új tulajdonosok irányítása alatt a vállala a második legnagyobb Romániában is működő légitársasággá nőtt a Wizz Air után, megelőzve a Tarom állami légitársaságot.

A Blue Air árbevétele 2017-ben elérhette a 400 millió eurót és megközelítőleg 5 millió utast szállíthatott. 2016-ban a pénzügyminisztérium adatai szerint 300 millió eurós forgalom mellett 26 millió eurós veszteséget könyveltek el. (zf, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális