2024. március 28. csütörtökGedeon, Johanna
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Már 14 ezer dolláron a Bitcoin

 utolsó frissítés: 11:31 GMT +2, 2017. december 07.

Újabb történelmi csúcsot ért el a bitcoin árfolyama csütörtökön: a Bitstamp kriptodeviza kereskedelmi platformon reggel 14 ezer dollár fölé emelkedett a jegyzés. Huszonnégy órával korábban, szerda reggel még a 12 ezer dolláros rekordszint áttöréséről szóltak a hírek.

Csütörtök délelőtt háromnegyed 11-kor 14 237 dolláron állt a jegyzés, ami napi szinten 5,46 százalékos, a hét nappal korábbihoz képest pedig 48,26 százalékos emelkedést jelent. Az eddig napi maximum 14 400 dollár volt.

A bitcoin árfolyama az idén rohamosan emelkedett, de rendkívül nagy kilengések mellett. Januárban még 800 dolláron állt, májusban 2 000 dollár fölé, szeptemberben 5000 dollár fölé, novemberben pedig 11 ezer dollár fölé emelkedett az árfolyam.

Az utóbbi napokban tapasztalt emelkedést leginkább az magyarázza, hogy az amerikai értékpapír-piaci felügyelet a múlt héten engedélyezte a kriptodeviza határidős kontraktusok bevezetését a tőzsdéken. A digitális devizák így felzárkózhatnak a hagyományos pénzügyi eszközök közé az értékpapír-piaci kereskedelemben.

A chicagói opciós tőzsde (CBOE) vasárnap nyitja meg első határidős bitcoin kontraktusát, a chicagói árutőzsde (CME) december 18-án, míg az Egyesült Államok második legnagyobb elektronikus részvénykereskedelmi rendszere, a Nasdaq a tervek szerint a jövő év elején indítja be a bitcoin határidős ügyleteket. A bitcoin határidős jegyzések bevezetésével az intézményes befektetők számára is elérhető eszközzé válnak a kriptodevizák.

A bitcoin árának látványos emelkedése nyomán számtalan figyelmeztetés hangzott el, miszerint piaci buborék alakul ki.

Alan Greenspan, az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve volt elnöke a CNBC hírtelevíziónak szerdán adott nyilatkozatában elmondta, hogy a bitcoin az Amerika gyarmati múltjában bevezetett pénzre emlékezteti. Az 1775-ben bevezetett, ám 1782-re teljesen elértéktelenedett valuta jelentős része valós termékeket és szolgáltatásokat generált, dacára annak a ténynek, hogy néhány év alatt elvesztette értékét.

"Az emberek mindenféle dolgot vesznek, amelyek semmit nem érnek. Az emberek kaszinókban játszanak, noha az esélyek ellenük szólnak. Ez soha senkit nem állított meg" - fogalmazott Greenspan.

Miután a brit adók teljesen kimerítették a gyarmatok arany- és ezüstérme készletét, az amerikai kormány 1775-ben elkezdett saját papírpénzt nyomni és a következő években ezzel finanszírozta a függetlenségi háborút. Ez a deviza beválthatatlan papírpénz volt, amelynek értékét a föderációs kongresszus a rendelkezésre álló bankók és az irántuk való kereslet alapján határozta meg. A háború elején 12 millió, a végén pedig 500 millió dollár volt az amerikai pénzkészlet, és 1782-re elértéktelenedett a pénz.

A bitcoin egy nyílt forráskódú digitális fizetőeszköz, amelyet 2009. január 3-án egy ismeretlen - fórumos nevén Satoshi Nakamoto - bocsátott ki, közvetlenül a 2008-as amerikai bankválság kirobbanása után. Az elnevezés vonatkozik a fizetőeszközt kezelő nyílt forráskódú szoftverre, és az azzal létrehozott elosztott hálózatra is. A bitcoin nem függ központi kibocsátóktól és hatóságoktól, sem egyéb megbízható harmadik féltől, mivel a peer-to-peer hálózat csomópontjai által tárolt elosztott adatbázisra támaszkodik. Az adatbázis tartalmazza a fizetések adatait, garantálva az elektronikus fizetőeszközökkel szembeni alapvető követelményeket. A biztonságot digitális aláírások és proof-of-work rendszer adja.

A bitcoinok biztonságosan tárolhatók egy pénztárcafájlban, személyi számítógépen, mobiltelefonon, külső adathordózókon vagy felhő alapú szolgáltatóknál, küldésükhöz és fogadásukhoz pedig csak a küldő illetve a fogadó bitcoincíme szükséges. A peer-to-peer felépítés és a központi irányítás hiánya megakadályozza bármilyen hatóság számára, hogy a forgalomban levő pénzmennyiséget és tranzakciókat kontrollálja vagy befolyásolja, ami lehetetlenné teszi a manipulációt és infláció gerjesztését. A bitcoin a legismertebb a virtuális fizetőeszközök, a kriptodevizák között, amelyek közül több száz van forgalomban. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

pénzpiac