2018. december 17. hétfõLázár, Olimpia
EUR = 4.6540 RON
USD = 4.1197 RON
HUF = 1.4376 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 2688 lej (nettó)
Munkanélküliség = 4,1%
BET = 8,574.48(-0.16%)
Infláció = 4,25%
Alapkamat = 2,25%

Jelentős leépítésekre készül a kormány a közszférában?

 utolsó frissítés: 15:03 GMT +2, 2017. november 29.

A Profit.ro gazdasági portál birtokába jutott, vagy inkább kiszivárgott költségvetési törvény tervezete szerint a kormány jövőre is azt tervezi, hogy korlátozni fogja a közintézményeknél történő alkalmazásokat. A portál szerint a közintézmények jövőtől csak az úgynevezett "egy a kettőhöz" szabály alapján alkalmazhatnak új munkaerőt, ami azt jelentené, hogy két szabad vagy felszabaduló pozícióra csak egy új személyt alkalmazhatnak.

Fontosabb intézkedésnek tűnik viszont, hogy a kabinet tervei szerint arra fogja kényszeríteni a közintézmények vezetőit, hogy 10%-kal csökkentsék a közintézmények kiadásait. Az intézkedés ebben a formában vélhetően nagyon sok intézmény esetében elbocsátásokhoz fog vezetni.

A portál a birtokába jutott információk alapján azt állítja, hogy a közalkalmazottak a készülő költségvetési törvény alapján jövőre nem fognak különböző juttatásokban (ajándékjegyek, díjak, vakációs jegyek, szociális jegyek) sem részesülni. A kiszivárgott dokumentumok szerint, a kormány azzal számol, hogy amennyiben ezeket a döntéseket - további intézkedések mellett - nem sikerül életbe léptetni, az a költségvetési hiány 8,11%-os GDP-arányos beszakadásához vezetne.

A tervezet szerint az állami költségvetés bevételi oldala 125,9 milliárd lejre, kiadási oldala 161,7 milliárd lejre rúg majd. A kormány, ha hinni lehet a portál információinak, 35,7 milliárd lejes hiányra számít 2018-ban. A 2018-as költségvetési törvény 2,97%-os GDP arányos hiánnyal számol.

A tervezetből emellett az is kiderül, hogy a közintézményeknek csak nagyon kevés kivetel mellett szabad majd jövőre autót vagy irodai bútorzatot vásárolniuk vagy cserélniük.

Az önkormányzatok is kevesebbet kaphatnak

A kiszivárgott tervezett szerint a kormány jövőre 29,8 milliárd lejnyi áfabevételt oszt majd szét a helyi önkormányzatok között.

A jövedelemadó kulcsának csökkenése (16%-ól 10%-ra) miatt nehéz helyzetbe jutó önkormányzatoknak a problémájának megoldására pedig azt javasolja a tervezet, hogy a jövedelemadóból származó bevételek 11,25%-a a megyei önkormányzatokhoz, 43%-a a községek, városok és municípiumoknak, míg 17,25%-a a helyi közpénzügyi hivatalokhoz kerüljön.

Az önkormányzatoknak így várhatóan kevesebb pénzből kell gazdálkodniuk, mint 2018-ban. Az RMDSZ számításai szerint ahhoz, hogy szinten tartsák az önkormányzatok bevételeit, a jövedelemadóból származó teljes összeg helyben kellene maradjon az adózási módosításokat követően. (profit.ro, adevarul, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális