2018. október 16. keddGál
EUR = 4.6663 RON
USD = 4.0270 RON
HUF = 1.4392 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 2669 lej (nettó)
Munkanélküliség = 4,6%
BET = 8,441.69(0.57%)
Infláció = 5,41%
Alapkamat = 2,25%

A jegybank tovább emelte az idei inflációs előrejelzést

 utolsó frissítés: 11:10 GMT +2, 2017. november 10.

A jegybank jelentősen megemelte az idei inflációs előrejelzését csütörtökön a három hónappal korábban közölt várakozásokhoz képest: míg augusztusban még csak 1,9 százalékos inflációval számolt, most már 2,7 százalékos éves inflációt valószínűsít.

Mugur Isărescu, a Román Nemzeti Bank kormányzója csütörtöki sajtóértekezletén elmondta: a jövő évi előrejelzést nem módosították, 2018-ban év végén 3,2 százalékos, míg 2019 harmadik negyedévének végén 3,1 százalékos inflációval számolnak.

A fogyasztói árnövekedéssel kapcsolatos, folyamatosan változó előrejelzésekből kiderül, hogy a központi bankot is váratlanul érték a januárban hatalomra került szociálliberális kormánykoalíció gazdaságpolitikájának hatásai. Az év első felében a jegybank az eredetileg közölt 2,1 százalékról két lépcsőben mérsékelte 1,6 százalékra idei inflációs előrejelzését, ahhoz, hogy most minden korábbinál magasabb inflációs rátát valószínűsítsen.

A tavalyi év eleji négy százalékpontos, illetve az idei év eleji további egy százalékpontos áfa-csökkentése nyomán az infláció az idei év első feléig (másfél éven keresztül) negatív tartományban volt. A közalkalmazotti béremelések, a fogyasztás megugrása, az üzemanyagokra kivetett jövedéki adók emelése nyomán azonban a fogyasztói árak emelkedni kezdtek, a vártnál gyorsabb ütemben.

A fogyasztás a külkereskedelmi mérleg hiány gyors emelkedését is előidézte: a román import az év első kilenc hónapjában már csaknem 9 milliárd euróval meghaladta a kivitelt. A jelenséget kommentálva Isărescu arra figyelmeztetett: Románia külföldön teremt munkahelyeket, ha gazdasági növekedését a fogyasztás növekedésére alapozza és nem saját gazdaságának fejlesztésébe fektet be.

Szeptemberben 1,77 százalékra emelkedett a román éves inflációs ráta, amely négyéves csúcs. Legutóbb 2013 novemberében volt magasabb, 1,83 százalék az infláció Romániában.

Csütörtökön ötéves mélypontra esett a lej az euróval szemben, azt követően, hogy szerdán a kormány - a szakszervezetek és munkáltatók tiltakozása ellenére - 2018 januári hatállyal módosította a járulék befizetések rendszerét és ismét átírta az adótörvényt. A jegybank csütörtökön 4,6279 lejes euró-árfolyamot közölt: ennél rosszabbul csak 2012 augusztusában váltották a román fizetőeszközt az euróval szemben, amikor Traian Băsescu akkori államfő felfüggesztése okozott bizonytalanságot és politikai válságot az országban. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális