2018. december 17. hétfõLázár, Olimpia
EUR = 4.6540 RON
USD = 4.1197 RON
HUF = 1.4376 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 2688 lej (nettó)
Munkanélküliség = 4,1%
BET = 8,574.48(-0.16%)
Infláció = 4,25%
Alapkamat = 2,25%

Nem közgazdász elnöke lesz az amerikai jegybanknak

 utolsó frissítés: 11:59 GMT +2, 2017. november 03.

Donald Trump amerikai elnök csütörtökön délután a Fehér Házban bejelentette: Jerome Powellt jelöli az amerikai jegybank (Fed) új elnökének.

Jerome Powell az előző amerikai elnök, a demokrata párti Barack Obama által kinevezett Janet Yellent váltja a jegybankelnöki székben. Powell 2012 óta a jegybank kormányzótanácsának tagja volt. Kinevezését a szenátusnak kell jóváhagynia. Ha ez megtörténik, a 64 éves Powell személyében 1987 óta először lesz a jegybanknak nem közgazdász vezetője.

A bejelentés nem befolyásolta lényegesen a tőzsdei árfolyamok alakulását. A piacok számítottak a monetáris politikai nézeteiben "galambként" ismert Powell jelölésére a szintén "galamb" politikát folytató Janet Yellen utódjaként. A piacok az új elnöktől a Fed által lefektetett monetáris politikai irányvonal folytatását várják.

A galamb-héja besorolás nemzetközileg is alkalmazott gyakorlata az, hogy az egyes kamatdöntéseknél a többségi véleménytől való eltérést vizsgáljuk a tagoknál. Vagyis ki hányszor, milyen mértékben szeretett volna lazább vagy szigorúbb döntést annál, mint ami végül megszületett? A besorolással tulajdonképpen azt vizsgáljuk, hogy kik a szigorúbb (héja) és kik a megengedőbb (galamb) monetáris politika hívei.

Döntése bejelentésekor a Fehér Ház Rózsakertjében Donald Trump a jelölt felkészültségét, tapasztalatát dicsérte, Jerome Powell pedig átlátható pénzügypolitikát ígért.

A washingtoni születésű Jerome Powell jogász és beruházási bankár, a magánszektorban és a kormányzati szférában egyaránt tapasztalatokat szerzett. A Wall Streeten a Carlyle-csoport korábbi társtulajdonosa, az 1990-es években George Herbert Bush elnöksége idején dolgozott a pénzügyminisztériumban is. Elemzők pragmatikusnak és a monetáris politikában centristának tartják, aki nem egy döntésében, például a kamatpolitikát illetően támogatta Janet Yellent.

A jelölés nem volt teljesen meglepetés: a The Wall Street Journal szerdán jelentette, hogy Donald Trump mellette döntött és erről már kedden értesítette a jelöltet. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

pénzpiac