2018. december 17. hétfõLázár, Olimpia
EUR = 4.6540 RON
USD = 4.1197 RON
HUF = 1.4376 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 2688 lej (nettó)
Munkanélküliség = 4,1%
BET = 8,574.48(-0.16%)
Infláció = 4,25%
Alapkamat = 2,25%

Megadózzák ezentúl azokat az összegeket, amelyeket a multik külföldre utalnak

 utolsó frissítés: 17:53 GMT +2, 2017. október 26.

Megadózza ezentúl a kormány azokat az összegeket, amelyeket a multinacionális cégek külföldre utalnak át - közölte csütörtökön Ionuţ Mişa pénzügyminiszter. Mişa elmondta, az intézkedés az EU 2016/1164 irányelvét követi, amely a belső piac működését közvetlenül érintő adókikerülési gyakorlatok elleni szabályokat állapítja meg. 

"Azok a multinacionális cégek, amelyek eddig megkerülték az adófizetést Romániában, ezt többé nem fogják tudni megtenni" - szögezte le a pénzügyminiszter. 

Az adókikerülés elleni uniós irányelv az agresszív adótervezés megakadályozását szolgáló, jogilag kötelező erejű intézkedéseket állapít meg. Mindenekelőtt az olyan helyzeteket hivatott orvosolni, amelyekben vállalatcsoportok a nemzeti adórendszerek közötti eltéréseket kihasználva igyekeznek csökkenteni a teljes adófizetési kötelezettségüket. Az irányelv az alábbi jogi rendelkezésekkel lép fel az agresszív adótervezéssel szemben:

  • a kamatlevonás korlátozása;
  • a tőkekivonás megadóztatására vonatkozó szabályok;
  • az ellenőrzött külföldi társaságokra vonatkozó szabályok;
  • a visszaélések elleni általános szabály;
  • a hibrid struktúrákat alkalmazó adókikerülési módszerekkel kapcsolatos szabályok. 

Az ET Tanácsa 2016. július 12-én fogadta el az adókikerülés elleni irányelvet, 2017. május 29-én pedig annak módosítását, amelynek révén új szabályokat vezetett be a harmadik országok adórendszereivel való, hibrid struktúrából adódó diszkrepanciák megszüntetésére. 

A tagállamoknak 2018. december 31-ig kell átültetniük az irányelvet nemzeti törvényi és rendeleti rendelkezéseikbe, a tőkekivonás megadóztatására vonatkozó szabályok kivételével, amelyek esetében az átültetés határideje 2019. december 31. 

Az adókikerülés elleni módosított irányelvet, amely szabályokat vezet be a harmadik országok adórendszereivel való, hibrid struktúrából adódó diszkrepanciák megszüntetésére, 2020. január 1-jéig kell átültetni. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

pénzpiac