2018. december 17. hétfõLázár, Olimpia
EUR = 4.6540 RON
USD = 4.1197 RON
HUF = 1.4376 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 2688 lej (nettó)
Munkanélküliség = 4,1%
BET = 8,574.48(-0.16%)
Infláció = 4,25%
Alapkamat = 2,25%

Jövőtől 1 900 lej lesz a minimálbér és jön az üzleti forgalomra kivetett adó

 utolsó frissítés: 22:22 GMT +2, 2017. október 26.

  • A csütörtöki kormányülésen bejelentették, hogy januártól 1 900 lejre emelkedik a bruttó minimálbér értéke;
  • A jelenlegi 16%-ról 10%-ra csökken a jövedelemadó;
  • A jövedelemadó csökkentése a nyugdíjakat, kamatokat vagy mezőgazdasági tevékenységeket is érinti; 
  • Növekszik a nyugdíjpont és a legkisebb nyugdíj értéke 2018 júliusától;
  • Új hozzájárulás-típus fogja terhelni a munkaadókat;
  • És jön az üzleti forgalomra kivetett adó az 1 millió eurónál kisebb forgalmat bonyolító vállalatok esetében.

A bruttó minimálbér értékének 1 900 lejre való emelését javasoljuk januártól - jelentette be Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszter, aki hozzátette, hogy a törvény által előírt legkisebb adózás előtti fizetések azért növekednének ilyen jelentős mértékben a jelenlegi 1 450 lejről, mert januártól a vállalatok által az alkalmazottak után fizetendő járulékok átkerülnek az alkalmazottak terhére.

A munkaügyi miniszter elmondta, a bruttó minimálbért kormányhatározattal emelnék 1 900 lejre azért, hogy az alkalmazottak fizetése ne csökkenjen az adózási változások miatt. Vasilescu elmondta, a minimálbér 1 900 lejes összege tulajdonképpen megegyezik a kormányprogramban szereplő 1 550 lejjel, csak utóbbi összeget még az járulékfizetési változások előtt határozta meg a PSD.

Javaslatuk szerint a minimális gyermeknevelési támogatás szintén emelkedni fog 2018-tól és el fogja érni az 1 250 lejt. A minimális gyermeknevelési támogatásnál fontos változás, hogy jövőtől nem a minimálbérhez kötik az alakulását, hanem egy úgynevezett szociális renferencia indexhez, amelynek az értéke a tervek szerint 500 lej lesz. A minimális gyermeknevelési támogatás ennek az indexnek a 2,5-szöröse lesz (vagyis 1 250 lej).

Vasilescu a kormányülésen azt is bejelentette, hogy a nyugdíjpont értéke 1 100 lejre emelkedik 2018 júliusától, a legkisebb nyugdíj értéke pedig a jelenlegi 520 lejről 640 lejre emelkedik ugyanattól a dátumtól.

Teljesen az alkalmazottakat terhelik az egészségügyi és a társadalmi hozzájárulások

A kormány szándékai szerint januártól csupán két kötelező hozzájárulás-típus marad: a kötelező társadalombiztosítási hozzájárulás, valamint a kötelező egészségügyi hozzájárulás. A kettő együttes értéke a munkabér 35%-át fogja kitenni a jelenlegi 39,5% helyett. A két hozzájárulás-típus pedig teljes mértékben az alkalmazottat fogja terhelni, ami komoly félelmeket váltott ki a magánszektorban dolgozók körében, több elemző is arra hívta fel a figyelmet, hogy az intézkedés miatt csökkenhet az alkalmazottak fizetése.

A kormányülésen Ionuţ Mişa pénzügyminiszter megerősítette, hogy jövőtől 10%-ra csökkentik a jelenleg 16%-os jövedelemadó-kulcsot.

Pontosan mi változik?

Jelenleg Romániában a munkabér után fizetett hozzájárulások mértéke úgy oszlik meg az alkalmazott és a munkáltató között, hogy:

  • az alkalamzott 10,5%-os társadalombiztosítási járulékot (CAS), 5,5%-os egészségügyi járulékot (CASS), és 0,5%-os munkanélküliségi járulékot fizet jövedelme után;
  • a munkáltató pedig ugyanarra az alkalmazottra 15,8 társadalombiztosítási járulékot (CAS), 5,2%-os egészségügyi járulékot (CASS), az Egységes Egészségügyi-biztosítási Alapba (FNUASS) 0,85%-os járulékot, 0,4%-os baleset- és betegségbiztosítási járulékot, valamint 0,25%-os alapbér járulékot az alkalmazott jövedelme szerint.

Ezeknek a munkára kivetett járulékoknak az összege 39,5%, a tervek szerint a kormánypártok ezeket egyszerüsítik és cserélik egy 25%-os társadalombiztosítási járulékra, valamint egy 10%-os egészségügyi járulékra, amelyek januártól kizárólag az alkalmazottakat terhelnék. 

Frissítés (19:59): Ionuţ Mişa pénzügyminiszter később bejelentette, hogy a vállalatoknak 2,25%-os járulékot (munkanélküliségi és egészségügyi kockázatokra) kell fizetniük az alkalmazottak bruttó bére után. Így a munkabérre kivetett járulékok összege 39,5%-ról 37,25%-ra csökkenhet, amiből 35% az alkalmazottat, 2,25% a munkaadót terheli.

Frissítés (20:21): A jövedelemadó 16 százalékról 10%-ra való csökkentése nem csak a fizetésekre lesz érvényes, hanem más bevételi forrásokra is, mint a nyugdíjak, bérek, kamatok vagy mezőgazdasági tevékenységek - jelentette ki a kormányülésen Ionuţ Mişa pénzügyminiszter. 

A szaktárca vezetője elmondta, nagyon sok állampolgárt érint az intézkedés: 4,85 millió romániai alkalmazottat, 10 millió - banki betétekkel rendelkező - személyt, 250 ezer 2 ezer lejnél magasabb nyugdíjjal rendelkező idős személyt, 500 ezer szellemi szabadfoglalkozású személyt, minden állampolgárt, aki bérbe adott lakással vagy területtel rendelkezik, minden mezőgazdasággal foglalkozó személyt és vállalkozást. 

A pénzügyminiszter szerint egy másik pénzügyi intézkedés a minimálbérrel rendelkező személyeket érinti, akik ezután "több pénzzel maradnak a kezükben az adók és illetékek levonását követően". "A minimálbérrel rendelkező személyek esetében az adómentes összeg 300 lejről 510 lejre fog emelkedni. Azok esetében, akik gyereket vagy más személyeket tartanak el, még további 160 lej adódik hozzá a mostani 100 lejes értékhez képest" - magyarázta a miniszter.

Frissítés (20:43): A pénzügyminiszter azt is bejelentette, hogy 1%-os üzleti forgalomra kivetett adót vezetne be az 1 millió euró alatti üzleti forgalmat bonyolító vállalatokra (akik jelenleg 16%-os profitadót fizetnek a nyereségükre). 

(digi24, zf.ro, agerpres, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális