2019. június 25. keddVilmos
EUR = 4.7223 RON
USD = 4.1455 RON
HUF = 1.4576 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 3075 lej (nettó)
Munkanélküliség = 3,9%
BET = 8,648.87(0.27%)
Infláció = 4,10%
Alapkamat = 2,25%

Felül kell emelkedni a Székelyföldre jellemző konzervatív gondolkodáson

 utolsó frissítés: 08:10 GMT +2, 2017. október 20.

Információs dömpingre van szükség ahhoz, hogy gyermekek és idősek egyaránt fejlődhessenek a digitális világban – hangzott el az 5. Székelyföldi IT&C és Innovációs Konferencia második napján, a hivatalos megnyitón.

Bihari Béla, az IT Plus Klaszter elnöke, Henning László-János, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke és Edler András György, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke egyetértettek abban, ha sikerül legyőzni a bizonytalanságot, illetve felülemelkedni a régióra jellemző konzervatív gondolkodáson, a Digitális Székelyföld projektet is sikerre vihetik.

Bihari Béla rámutatott, göröngyös még az út a Digitális Székelyföld teljes sikeréig, rengeteg még a munka. Edler András György ezt a székelyföldi emberekre jellemző bizalmatlansággal magyarázta, valamint a régióra jellemző konzervatív gondolkodással. Henning László megjegyezte, az elmúlt évekhez képest hatalmasat fejlődött Székelyföld, a helyi fejlesztések pedig nagymértékben segítik az önkormányzatok munkáját.

A plenáris előadásokat Somodi Zoltán, a bukaresti Matrix Business Consulting CEO-ja indította. Koreával példálózva, meggyőződéssel nyugtázta, hogy a smart city bizonyítottan is intelligensebb életvitelhez vezet. Egy biztonságos város pedig az emberek közérzetét nagymértékben javítja és mindennapjaikat megkönnyíti.

Dr. Paller Gábor, a magyarországi Széchenyi István Egyetem tudományos főmunkatársa konkrét példák segítségével érzékeltette az intelligens városra történő átváltás fontosságát – mint kiemelte: az intelligens szemetesláda például jelzi, mikor van tele, így a szemételszállítás is hatékonyabbá válik.

A Green Fox Academy egy olyan budapesti iskola, amely "nem programozókból" képez junior programozókat. A karrierváltásra készülő felnőtteket a kurzus elvégzése után segítik az elhelyezkedésben is, mindezt úgy, hogy ebbe bevonják az IT-cégeket – Fazekas Borbála  CEO ennek sikertörténetét vázolta.

Oktatás, humántőke és business témákban zajlottak a délutáni szekcióelőadások. Mint kiderült, az #agrárIT résztvevői felhasználóbarát felületek létrehozását tartanák fontosnak a gazdaságban dolgozók számára. Cél a gazdák munkájának megkönnyítése, a visszajelzések pedig azt mutatják, lenne igény ennek a tervnek a beváltására, amely magával vonzaná a piacképességet is.

A #szakmaigyakorlat #sikeresprojektek sorozatban fiatalok meséltek az általuk kifejlesztett applikációk történetéről, a kezdetekről és a motivációról – szó esett a FestivApp-ról, a Székelyföldi Legendárium okos eszközökre való adaptációjáról, valamint a Szék(h)elyek fejlesztéséről is.

Egyre több iskola támogatja azt, hogy bevezessék a tanrendbe a digitális oktatást, hogy még több informatikával kapcsolatos tárgy lehessen az órarendben – derült ki a #digitálisoktatás beszélgetésén. Megtanulhat-e bárki programozni? Kiket részesítenek előnybe a cégek, azokat, akik egyetemet végeztek, vagy olyanokat, akik más képzés által sajátították el az informatikai tudást? Az előadók és a résztvevők is egyetértettek abban, hogy az akarat számít a leginkább, a programozói "skill"-eket ugyanis bárki elsajátíthatja.

Rengeteg sikertörténetet ismerni, olyan személyek történetét, akik például a Green Fox Academy-n zárkóztak fel a szakmához – mindezt úgy sikerült elérniük, hogy semmilyen háttértudással nem rendelkeztek. Mint elhangzott, a legtöbb cég a motivációt és a jó hozzáállást keresi az állásra jelentkezőkben. Érdekes megfigyelés az is, hogy egy frissen végzett egyetemista hozzáállásánál jobbnak bizonyul egy más szakmából érkező személyé.

A nap folyamán főtámogatói előadók, Berkovich Gábor (CEO, Seacon Europe Kft.), Beke Zoltán (CEO, Mortoff Kft.), Bodosi Imre (CEO, HAMOR Soft Kft.), Parádi Csaba (CEO, Rubin Informatikai Zrt.), Szölgyémi Péter (vezető értékesítő, Antenna Hungária Zrt.), Csatlós Pál (elnök, RMKT) járultak hozzá a konferencia szakmaiságához.

A konferencia pénteki programját itt találjátok.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális