2018. december 17. hétfõLázár, Olimpia
EUR = 4.6540 RON
USD = 4.1197 RON
HUF = 1.4376 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 2688 lej (nettó)
Munkanélküliség = 4,1%
BET = 8,574.48(-0.16%)
Infláció = 4,25%
Alapkamat = 2,25%

Soros György alapítványainak adta vagyona jelentős részét

 utolsó frissítés: 11:00 GMT +2, 2017. október 18.

Közel 18 milliárd dollárt utalt Soros György vagyonából az általa létrehozott Nyílt Társadalom Alapítványoknak - számolt be a Wall Street Journal. A lépést követően Soros vagyonának jelentős része az alapítványokhoz került, a Forbes a milliárdos vagyonát 23 milliárd dollárra becsülte kedden.

Az utalással a Nyílt Társadalom Alapítványok a második helyre léptek elő a jótékonysági szervezetek között az Egyesült Államokban a rendelkezésre álló vagyonok alapján. Csupán a Bill és Melinda Gates Alapítvány rendelkezik nagyobb forrással, mint Soros alapítványai.

Soros 1979-ben kezdte emberbaráti tevékenységét, amikor ösztöndíjat adott fekete dél-afrikaiaknak az apartheid idején. Az 1980-as években a keleti blokk országaiban Xerox-gépeket adott betiltott szövegek másolásához, és támogatta a nyugattal folytatott kulturális cserekapcsolatokat, ezzel is elősegítve a kommunista rendszerek gyöngítését.

Jelenleg a Nyílt Társadalom Alapítványok (alapítványokon, partnereken, projekteken keresztül) több mint 100 országra kiterjedő hálózattal rendelkeznek. 1984 óta ezek az alapítványok mintegy 14 milliárd dollár támogatást kaptak Sorostól.

Soros György nemzetközi befektetései révén vált hírhedt befektetővé (Societé Generale megvásárlása, angol font megtámadása). Arról, hogy hogyan is szerezte a vagyonát, és miért van a köztudatban róla nagyon sok tévhit, itt olvashattok egy jó összefoglalót. Az utóbbbi időben több forrás is arról számolt be, hogy jelentősebb vagyont veszített amiatt, hogy Donald Trump megválasztása miatt az amerikai értékpapírpiacok zuhanására fogadott. (portfolio)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

pénzpiac