2018. december 17. hétfõLázár, Olimpia
EUR = 4.6540 RON
USD = 4.1197 RON
HUF = 1.4376 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 2688 lej (nettó)
Munkanélküliség = 4,1%
BET = 8,574.48(-0.16%)
Infláció = 4,25%
Alapkamat = 2,25%

A hatóságok végre beismerik, hogy hatalmas kudarc a kötelező lakásbiztosítások törvénye

 utolsó frissítés: 12:43 GMT +2, 2017. október 18.

A kötelező lakásbiztosításra vonatkozó törvény nem igazán működőképes - jelentette ki szerdán egy katasztrofák kockázatairól szóló nemzetközi fórumon Nicoleta Radu, a Katasztrófák Elleni Biztosítási Szövetség (PAID) vezérigazgatója. 

"El kell ismerni, hogy jelenleg egy olyan törvényünk van, ami nem igazán működőképes. Abból indulunk ki, hogy szükségünk van egy ilyen törvényre. Azt gondolom, hogy meg kellene határoznunk a törvény célkitűzéseit és azt is, hogy kinek, mi a felelőssége. Jelenleg a törvény előírja a PAID felelősségét bizonyos területeken, de a megvalósításukhoz szükséges eszközök nem nálunk vannak. Meg kell határozni a felelősségeket és felelősöket és biztosítani kell számukra az eszközöket, amivel meg tudják ezeket valósítani" - fejtette ki Radu. 

Ugyanazon az értekezleten Cornel Coca Constantinescu, a Pénzügyi Felügyelet (ASF) alelnöke azt nyilatkozta, hogy aggodalomra ad okot, hogy nem teljesültek a kötelező lakásbiztosításra vonatkozó törvény célkitűzései. 

"Egy olyan biztosításnak, amely kötelező, szükségesnek is kell lennie. A PAID lakásbiztosításról továbbra is hibás képzet van a köztudatban" - mondta a szakember, aki szerint a lakosság "tartósan alacsony bizalma" felróható a biztosító cégek elégtelen tevékenységének is. Hozzátette: 2015 óta folyamatosan csökken a lakosság bizalma a biztosításokban. 

"2015-ben a lakások 20, 2016-ban 19, 2017 szeptemberében pedig 18,6 százalékát biztosították be. Miért? Túl alacsony lenne a biztosítási díj? Nem élvezzük más állami intézmények támogatását? Nem. A csökkenés oka az, hogy a biztosítók nem végzik tisztességesen a munkájukat. Abszurd a biztosítási díj emeléséről beszélni, amíg ilyen alacsony az átfogási arány. Aggodalomra ad okot, hogy nem teljesültek a kötelező lakásbiztosításra vonatkozó törvény célkitűzései" - hangoztatta Cornel Coca Constantinescu. 
(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

pénzpiac