2018. december 17. hétfõLázár, Olimpia
EUR = 4.6540 RON
USD = 4.1197 RON
HUF = 1.4376 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 2688 lej (nettó)
Munkanélküliség = 4,1%
BET = 8,574.48(-0.16%)
Infláció = 4,25%
Alapkamat = 2,25%

Rosszul kezdődik az október a lejhiteleseknek: nőnek a törlesztőrészletek

 utolsó frissítés: 13:23 GMT +2, 2017. október 02.

Rendkívüli mértékben megnőtt, 1,71%-ra emelkedett hétfőn a változó konstrukciójú lejhitelek kamatlábának számításánál figyelembe vett három hónapos ROBOR, vagyis a három hónapos romániai bankközi kamatráta.

A ROBOR 2014 decemberében volt utoljára ilyen magas, egy éve még rekordalacsony szinten, 0,64%-on állt.

A kamatráta mindössze 12 munkanap alatt nőtt 0,98%-ról 1,71%-ra, és az emelkedésének most azért van különösen nagy aktualitása, mert a bankok jellemzően három havonta a három hónapos ROBOR alapján számolják újra a változó kamatláb mellett felvett hitelek törlesztőrészleteit. És az egyik ilyen újraszámolás ideje pont most, októberben érkezett el.

Ez az emelkedés kisebb törlesztőrészletek esetén nem okoz számottevő különbséget a törlesztőrészletek nagyságában, viszont a lakáshitelesek számára akár komoly pluszkiadást is eredményezhet.

Az Economica.net kiszámolta, hogy mit jelent ez az emelkedés a változó kamatlábbal felvett hitelek esetében. Egy 200 ezer lejes Első lakás programban felvett hitelnél az elmúlt három hónapban 0,87%-os ROBOR mellett 1 492 lej volt a törlesztőrészlet. A szeptember 29-én érvényes 1,58%-os három hónapos ROBOR alapján viszont 1 568 lejre emelkedik a törlesztőrészlet a következő három hónapos időszakra, ami 76 lejes pluszkiadást jelent majd a hitelesnek. (Szeptember 29. volt az utolsó munkanap az elmúlt három hónapos időszakban, az akkor aktuális rátát veszik figyelembe a bankok a következő három hónapos időszakra.)

Mi az a romániai bankközi kamatláb, vagy ROBOR?

A ROBOR-t a romániai bankközi piacon létrejött hitelezési ügyletek kamatlábainak átlagából számítja a Román Nemzeti Bank, tulajdonképpen a pénzügyi intézmények egymásnak nyújtott hiteleiből származik. A hitelek kamata általában egyenlő egy, a hitelintézet által választott referencia kamatláb és a kamatfelár együttes összegével.

Fizetendő kamat (éves) = Referencia kamat (3,6,12 havi ROBOR) + Kamatfelár

Több szakértő is arra hívja fel a figyelmet, hogy a kamatráta növekedését elsősorban az okozza, hogy az elmúlt időszakban jelentős likviditást vontak ki a piacról, emellett a ráta alakulása a meglóduló inflációval, az energiárak növekedésével is magyarázható.

A ROBOR várhatóan tovább fog emelkedni, idén a 2%-ot is meghaladó, egyes várakozások szerint jövőre a 3%-ot is elérő infláció mellett ugyanis egybehangzó piaci vélekedések szerint a ROBOR komoly növekedésnek néz elébe. (hírszerk., economica.net, zf.ro )  

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

pénzpiac