2018. június 22. péntekPaulina
EUR = 4.6686 RON
USD = 4.0026 RON
HUF = 1.4420 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 2487 lej (nettó)
Munkanélküliség = 4,6%
BET = 8,107.49(-0.20%)
Infláció = 5,41%
Alapkamat = 2,25%

Ötödik alkalommal szervezik meg a Székelyföldi IT&C és Innovációs Konferenciát. Cél: Székelyföldet fejleszteni

 utolsó frissítés: 10:29 GMT +2, 2017. szeptember 25.

Ezúttal Sepsiszentgyörgyön, október 18. és 20. között szervezik meg a régió és Erdély legjelentősebb szakmai fórumát, a Székelyföldi IT&C és Innovációs Konferenciát. Az esemény céljai idén is változatlanok: továbbra is aktívan ki szeretnék aknázni a digitális technológia lehetőségeit, ezt a tudást pedig Székelyföld fejlesztésére akarják fordítani. A szervezők azt ígérik, hogy a konferencián a legújabb ágazati trendekkel, illetve sikeresen működő innovatív modellekkel ismerkedhetnek a résztvevők. A szervezők célja, hogy olyan jó példákat mutassanak be, amelyek Székelyföldet társadalmilag és gazdaságilag is fejleszteni tudják.

A 40 informatikai vállalkozást tömörítő, a konferenciát szervező IT Plus Klaszter már évek óta arra hívja fel a figyelmet, hogy lépést kell tartani a technológiával, fel kell gyorsítani a helyi ügyintézést ahhoz, hogy a fiatalok itthon maradjanak. "Az országunkra jellemző bürokrácia sok fiatalt elriaszt itthonról, közben meg egyáltalán nem kedvez azoknak, akik bár elköltöztek Székelyföldről, Romániából, de visszajönnének. Mi arra vállalkoztunk, hogy változtassunk a visszás helyzeten, ugyanakkor felismerjük azokat az értékeket, amelyek leginkább jellemzik településeinket, amelyek külföldön is eladhatók. Korszerűsíteni kell – ez jelentheti a kitörés lehetőségét. A hagyományok korszerű tálalása ma mindennél fontosabb, mert kézműves termékekben, élményturizmusban jók vagyunk, megéri, hogy ezekre digitális értékesítési hálózatot építsünk" – hangsúlyozta Bihari Béla, az IT Plus Klaszter elnöke.

Bihari Béla szerint a fejlődő Székelyföldnek olyan hivatalokra van szüksége, ahol nem kell sorban állni, vagy ahova be sem kell menni, hogy megoldódjanak az emberek problémái. Olyan városokra van szükség , ahol ingyenes a WiFi, ahol nem ciki zöldnek lenni és kerékpározni autózás helyett. A klaszter elnöke szerint az innovatív Székelyföldnek van arra lehetősége, hogy a világ másik végén jó pénzért árulja akár a szőtteseit is. 

"Kötődünk Székelyföldhöz. Fejleszteni akarjuk, tudásunkat visszaadni a térségnek, közben meg szétszórni azt a nagyvilágban. Az a tapasztalatunk, hogy a konferencia szakmai beszélgetései és előadásai során kapcsolati háló épül ki a nemzetközi piacon működő IT&C vállalkozások, a szakemberek, az oktatók és az önkormányzatok között" – áll a szervezők közleményében.

Az eseményen jelen lesz és előad Deutsch Tamás európai parlamenti képviselő, a Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos, Molnár Szilárd, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Tervezési és Elemzési Osztályának vezető tervezője, Winkler Gyula európai parlamenti képviselő, az Európai Néppárt kis- és közepes vállalkozásokat támogató lobbi szervezetének alelnöke, Kun Szabolcs, a CryptTalk világhírű startup CEO-ja és társalapítója, Paller Gábor, a Széchenyi István Egyetem tudományos főmunkatársa, Besenyei Sarolta, az Európai Parlament smart city szakértője és még sok más meghívott.

Az eseményre október 15-ig lehet regisztrálni a digitalisszekelyfold.ro oldalon. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

marketing