2024. március 29. péntekAuguszta
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Újabb kerekasztalt szervezett az SZMVSZ

 utolsó frissítés: 12:50 GMT +2, 2017. szeptember 21.

Tiberiu Pănescu, a Hargita Megyei Munkaerő-elhelyező és Szakképző Ügynökség (ANOFM) vezetőjének részvételével szervezett kerekasztal beszélgetést a Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége hétfőn.

A találkozón a meghívott elsősorban az újabb törvényi szabályozásokat, kötelezettségeket, eljárásokat és lehetőségeket ismertette, majd kötetlen beszélgetés keretében megbeszélésre, tisztázásra kerültek a vállalkozók körében felmerülő kérdések. Mint elhangzott, sajnos nem minden munkaadó jelenti be a tervezett, de akár régi és felszabadult üres állásait, miközben ez kötelezettsége. Ennek ellenére jelen pillanatban is körülbelül 560 munkahely van iktatva az ügynökségnél megyei szinten - igaz, ezzel szemben a körülbelül 6 300 bejelentett munkanélküli személy közül csupán 400-450 a komoly szándékú munkakereső a tapasztalataik szerint.

Szóba került még egy munkahely meghirdetése során elfogadható feltételek kérdésköre, illetve kiemelten azon munkavállalók (regisztrált munkanélküliek) típusa, akik alkalmazása esetén általában a munkaadó, de néhány esetben a munkavállaló is, jelentős támogatásokba részesül.

Ilyenek a frissen végzett első munkahelyre jelentkezők, a 45 éven felüli munkanélküliek, fogyatékkal élő személyek, egyedül gyereket nevelő szülők, 25 év alattiak, hosszú távú munkanélküliek, stb. A támogatások a legtöbb esetben 900 lejt jelentenek, de egyes esetekben, mint például az inas program (szakmai képesítés a munkahelyen) esetén, ez több is lehet; ez utóbbi esetben az összeg 1 350 lej havonta a munkaadónak, amely szakterülettől is függően akár 3 évig is folyósítanak. És még mindig az utóbbi példánál maradva érdekesség, hogy ilyen támogatásra évek óta egyetlen igénylés sem volt.

A támogatásoknál egy kiemelt lehetőség továbbá a 15 km-nél távolabbról munkát vállalók számára felajánlott támogatás, hiszen az "ingázásra" napi 50 bani/km-t számolhatnak el. Ez például egy 16km távolságról, faluról városba ingázónak, napi 32 km-rel számolva napi 16 lejt jelenthet, ami egy hónapra számolva jelentős segítség lehet. A támogatás feltétele, mint a legtöbb támogatás esetében is, hogy adott ideig nem szabad felmondani a munkaadónál.

Megbeszélésre kerültek még a civil szerződésekhez kapcsolódó kérdések, a külföldi munkavállaló itthoni kötelezettségei, de szóba került a napszámosok helyzete a segélyezés oldaláról, és a nem regisztrált munkanélküliek helyzete (a rendszer számára nem léteznek) is. Bár a munkanélkülivé válásnak, de akár a munkaerőhiánynak is összetett oka van, az Ügynökség vezetőjének a tapasztalataik alapján határozott véleménye, hogy ehhez igencsak hozzájárul a nem megfelelően működő oktatási rendszer – mint ahogyan az ő munkájukat sem segítik azok az általa fölöslegesnek ítélt bürokratikus kötelezettségek, amelyekkel kapcsolatban évek óta hiába fogalmaznak meg módosítási javaslatokat a különböző szintű döntéshozók felé. 

A tapasztalatok alapján végül Tiberiu Panescu egy segítő célú felhívással is élt, miszerint egyes alkalmazások előtt javasolja az Ügynökség megkeresését a munkaadó részéről, ahol esetenként hasznos tanáccsal tudnak szolgálni, amennyiben a munkaadó támogatást szeretne majd igényelni a munkavállaló után – sokszor előfordul ugyanis, hogy egyes apró, be nem tartott előírás miatt ez utóbb lehetetlenné válik.

A találkozó végén a Szövetség részéről néhány javaslat hangzott el az információáramlás javítása érdekében, illetve egyes támogatási formák átgondolását célozva, kimondottan a növekvő munkaerőhiányra és egyes cégek visszajelzéseire alapozva.

Az igen pozitív hangvételű, és a felek által igen tartalmasnak ítélt megbeszélés végén a Szövetség, illetve az Ügynökség képviselői folyamatos kapcsolattartásban, adott időközönként további találkozók, megbeszélések szervezéséről egyeztek meg. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális