2019. április 21. vasárnapKonrád
EUR = 4.7607 RON
USD = 4.2327 RON
HUF = 1.4879 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 2688 lej (nettó)
Munkanélküliség = 3,9%
BET = 8,351.30(0.86%)
Infláció = 3,3%
Alapkamat = 2,25%

Őrült nagy pofonokat kapott a héten a Bitcoin

 utolsó frissítés: 12:21 GMT +2, 2017. szeptember 15.

Szörnyű hete van a kriptodevizáknak, miután több szakértő is nagyon erős szavakkal kelt ki a Bitcoin ellen, ráadásul már a kínai hatóságok is püfölik a kriptopénzeket. Már olyan piaci pletykák is vannak, amelyek szerint Kína arra készül, hogy végérvényesen betiltson minden kriptovalutát.

De vegyük szépen sorba a hét eseményeit. Először a JP Morgan vezérigazatója, Jamie Dimon rúgott órisáti a kriptopénzbe, amikor kedden egy konferencián valósággal ledumálta a Bitcoin árfolyamát. A kriptopénzekkel kapcsolatban feltett kérdésre azt válaszolta:

"a Bitcoin rosszabb, mint a tulipánmánia. Ennek a történetnek nem lesz jó vége".

Dimon szerint bár az is elképzelhető, hogy a Bitcoin árfolyama akár 100 ezer dollárig is szárnyalhat, de szinte biztos benne, hogy össze fog omlani. "Még a lányom is vett, s most, hogy felment az árfolyam, egyenesen zseninek hiszi magát" - mondta Dimon.

Jamie Dimon, Fotó: CNN Money

A JP Morgan vezére azt is elmondta, hogy azonnal kirúgná azt az alkalmazottját, akiről kiderül, hogy Bitcoinnal kereskedik, két ok miatt is. "Egyrészt ez ellenkezik a szabályzatunkkal, másrészt pedig azt mutatná, hogy az illető bolond" - mondta, majd felhívta a figyelmet, hogy komoly különbséget kell tenni a Bitcoin és az annak alapjául szolgáló blokklánc technológia között. Utóbbi ugyanis egy rendkívül hasznos találmány, amelyet a JP Morgannel is kívánnak hasznosítani.

Aztán jött a piramisjátékokhoz való hasonlítás

Egy nappal azután, hogy a JP Morgan vezérigazgatója súlyos szavakkal illette a Bitcoint, a JP Morgan vezető stratégája is közölt egy olyan írást, amely felért egy gyomrossal a Bitcoin számára. Marko Kolanovic Egy új eszközosztály vagy piramisjáték a kriptopénz? felütéssel indított értekezésében amellett foglal állást, hogy a kriptiodevizákat előállító technológiák valószínűleg egyszer értékesek lesznek, de a kriptopénzeket nem felügyeli jegybank, emiatt rendkívül kockázatosak, ráadásul a tőkeszabályozás, az adóelkerülés és a feketében végrehajtott tranzakciók a Bitcoinnal való kereskedés legfőbb céljai.

Arra is kitér, hogy a kriptodevizákat nem lehet értékelni, nincs mögötte gazdaság, amely meghatározhatja a keresletét és a kínálatát, sem infláció, miközben óriási a kokcázat az iránt, hogy egy ország egyszercsak betiltja.

A stratéga szerint az egész kriptopénz piac olyan, mint egy csaló piramisjáték. Azt is megfogalmazza, hogy a Bitcoin szerinte azért is van halálra ítélve, mert ha el is kezdenék olyan mértékben használni, hogy versenyre keljen valamely ország fizetőeszközével, akkor az országok rövid időn belül elkezdenék ezeket tiltani vagy legalábbis szabályozni, hiszen veszélybe sodorná az országok monetáris kiváltságait. Kolanovic szerint a kriptovaluták egyre többen fognak lecsapni a jövőben.

A bányászok persze bedühödtek

A bankárok kijelentéseinek persze nem örültek a Bitcoin kereskedők.Az egyik legnagyobb bányászcég, a Genesis Mining Miami utcáit Jamie Dimon plakátokkal árasztotta el, amelyeken azt az üzenetet adták át a bankárnak, hogy a Bitcoin fejlesztői el fogják venni a munkáját.

John McAfee milliárdos is védelmébe vette a Bitcoint, aki szerint bár "Dimon és úgy egyáltalán az emberek az ő pozíciójában nem idióták", de ez még szerinte nem jelenti azt, hogy igazuk is van. Azzal érvelt, hogy míg egy dollár előállítása a papír árába kerül, addig egy Bitcoin érme kibányászása 1 000 dollárba kerül érménként.  

Aztán jött a kínai csavar

Ha a bankárok kritikái csak enyhe iljesztgetéssel értek fel a Bitcoin piacán - csak Dimon szavaira 10%-ot esett az árfolyam -, a kínai jegybank bejelentése valószínűleg már jóval nagyobb riadalmat váltott ki a kereskedőknél. A kriptodevizák számára kulcsfontosságú piacnak számító Kína ugyanis múlt héten bejelentette, hogy betiltja az úgynevezett ICO-kat. A kínai jegybank a lépéssel megtiltotta gyakorlatilag a valuta/token kibocsátásokat, megtiltotta a bankoknak, hogy hasonló ügyletekben részt vegyenek, és vissza kell adni annak a befektetését, aki részt vett ICO-ban.

Az elmúlt hónapokban egyre divatosabbá vált úgynevezett nyilvános érmekibocsátás (ICO) gyakorlatilag azt jelenti, hogy az újonnan indult blokklánc-technológiákon alapuló projektekre nem pénzben, hanem digitális valutában vonnak be forrásokat. Annak ellenére, hogy egy teljesen átláthatatlan és szabályozatlan piacról van szó, csak idén így 1,6 milliárd dollár tőkét sikerült bevonniuk startupoknak. Az ICO-k piacáról a Portfólió cikkét érdemes elolvasni.

Ráadásul a Bloomberg is megerősítette azokat a kínai pletyákakat, amelyek szerint a hatóságok éppen előkészítik azt a döntést, amellyel be fogják zárni a kínai Bitcoin tőzsdéket, és amellyel a kriptopénzt is illegálisnak minősíthetik Kína területén. Aztán tegnap este az egyik legnagyobb kínai Bitcoin-tőzsde bejelentette, hogy szeptember 30-tól átmenetileg bezárnak. Azóta hivatalos állásfoglalás is érkezett, amely szeritnt a döntést azért hozták meg, mert a kínai hatóságok szeptember végéig a Bitcoin-tőzsdék bezárását tervezik.

A bejelentés hatására tovább csökkent a Bitcoin árfolyama, amely szeptember elején még 5 000 dollár környékén álllt, ma reggel pedig 3 070 dollárért lehetett kereskedni vele.

Az Ethereum pedig közel 400 dollárról 213 dollárra esett. 

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

pénzpiac