2018. június 25. hétfõVilmos
EUR = 4.6665 RON
USD = 4.0058 RON
HUF = 1.4372 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 2487 lej (nettó)
Munkanélküliség = 4,6%
BET = 7,965.65(-1.77%)
Infláció = 5,41%
Alapkamat = 2,25%

Románia 100 platform: a Dragnea-féle kísérlet nyolc hónap után csődöt mondott

 utolsó frissítés: 09:35 GMT +2, 2017. szeptember 12.

A Románia 100 platform képviselői szerint a költségvetés-kiigazítás "feláldozza" az ország gazdasági fejlődését, azt bizonyítja, hogy "nehézségek" vannak a bérek és nyugdíjak kifizetése terén, ugyanakkor növeli a cégekre és az alkalmazottakra rótt adóterheket.

"A Tudose-kabinet által bejelentett költségvetés-kiigazítás azt bizonyítja, hogy a "Dragnea-féle kísérlet" és a Szociáldemokrata Párt-Liberálisok és Demokraták Szövetsége koalíció kormányprogramja nyolc hónap után csődöt mondott. A koalíció továbbra is felelőtlenül használja fel az ország erőforrásait, és növeli az eladósodás mértékét" - írja a platform sajtóközleménye.

A Románia 100 platform képviselői szerint a költségvetés-kiigazítás legsúlyosabb következménye a közbefektetésekre szánt források legalább 1,6 milliárd lejjel való csökkentése, aminek következtében közép- és hosszú távon lelassul az ország fejlődése, nem épülhetnek utak és autópályák.

A közlemény szerint az, hogy a kiadások sokkal nagyobb mértékben nőnek, mint a bevételek, az államháztartási hiány növekedéséhez vezet, amely miatt Románia "gyors iramban" eladósodik.

"A kormánykoalíció nagyon kockázatos politikát folytat, ami a nyugdíjak kifizetésének késlekedéséhez vezethet, ahogyan a katonaság béreinek és zsoldjainak esetében is láthattuk. Ugyanakkor a Románia 100 platform felhívja a figyelmet, hogy év végére nagyon sok kórháznak anyagi gondjai lesznek, és nem fogják tudni kiutalni a béreket az elégtelen alapok miatt" - írja a közlemény.

A Románia 100 platformot Dacian Cioloș, Vlad Voiculescu, Dragoș Pîslaru, Dragoș Tudorache és Alin Mituță alapították, és "nyitott, aktív polgári mozgalomként" határozzák meg magukat. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális