2018. június 25. hétfõVilmos
EUR = 4.6665 RON
USD = 4.0058 RON
HUF = 1.4372 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 2487 lej (nettó)
Munkanélküliség = 4,6%
BET = 7,965.65(-1.77%)
Infláció = 5,41%
Alapkamat = 2,25%

Már nem 0 százalékos a lehívási ráta, de csak 1 milliárd euró a cél idén

 utolsó frissítés: 10:10 GMT +2, 2017. szeptember 08.

Reményét fejezte ki Corina Creţu regionális politikáért felelős európai uniós biztos, hogy Romániának év végéig sikerül lehívnia egymilliárd eurót az EU fejlesztési, illetve kohéziós alapjából. A két házelnökkel, valamint a Mihai Tudose miniszterelnökkel tartott csütörtöki egyeztetéseit követően Corina Creţu úgy nyilatkozott, "ezúttal optimistább, mint tavasszal volt".

"Elkezdtek érkezni az uniós pénzek az országba, már nem 0 százalékos a lehívási ráta" - fogalmazott az uniós biztos.

Corina Creţu ugyanakkor rámutatott, az illetékes romániai hatóságoknak tovább kell dolgozniuk a projektek előkészítése és a kivitelezés ütemének felgyorsításán. Mint mondta, főleg a hulladékkezeléssel, a kutatási infrastruktúrával és a szállítással kapcsolatos projektek terén van lemaradás.

"Reméljük, hogy év végéig sikerül lehívni egymilliárd eurót a fejlesztési, illetve a kohéziós alapból. Ha 1,2 milliárd euró lesz belőle, ahogyan a kormány becsüli, annál jobb. Amennyiben a kormányfő kicsit ösztökéli a minisztereket, meggyőződésem, hogy valós fejlődés következik be" - tette hozzá a biztos.

Liviu Dragnea képviselőházi elnök a téma kapcsán úgy nyilatkozott, az európai uniós alapok lehívása terén az okozza a legnagyobb problémákat Romániában, hogy a vonatkozó törvények nem elég szigorúak azokkal szemben, akik folyamatosan megóvják a közbeszerzési eljárások során kiírt versenytárgyalás eredményét.

"Minden alkalommal fennáll az az - egyébként teljesen megalapozott - félelem, hogy miután elindul a közbeszerzési eljárás, és kihirdetik a nyerteseket, egy, két, három vagy akár négy évig is elhúzódnak az óvások, és emiatt a befektetések meghalnak, nem kivitelezhetőek. Az foglalkoztat bennünket most a leginkább, hogy olyan törvényeket hozzunk, amelyek elbátortalanítják az ilyenfajta lépéseket" - fogalmazott Dragnea a Corina Creţuval folytatott egyeztetést követően. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális