2018. június 25. hétfõVilmos
EUR = 4.6665 RON
USD = 4.0058 RON
HUF = 1.4372 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 2487 lej (nettó)
Munkanélküliség = 4,6%
BET = 7,965.65(-1.77%)
Infláció = 5,41%
Alapkamat = 2,25%

Cseke Attila: téves Románia területfejlesztési stratégiájának jövőképe

 utolsó frissítés: 10:44 GMT +2, 2017. szeptember 08.

Csütörtöki nagyváradi sajtótájékoztatóján Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője az RMDSZ álláspontját ismertette Románia területfejlesztési stratégiáját illetően. A fejlesztési stratégia jelenlegi változatát, amely több mint 300 oldalas, tanulmányokból, újságcikkekből válogatták össze, s még a Cioloș-kormány terjesztette elő – a Szövetség álláspontja szerint több pontban is hibás adatokat tartalmaz.

A kormány több kategóriába sorolná újra a municípiumokat, a városokat és a községeket. Létrehozná az úgynevezett szuperközségeket, amelyeknek kiválasztása nagyon sok megye esetében teljesen logikátlan. A kritériumok között szerepel az, hogy a határon átívelő potenciállal rendelkező, elsőrangú regionális pólusú municípiumokat minimum 250 ezer lakossal (400 ezer lakossal a funkcionális övezetben) rendelkezőnek definiálja a törvénytervezet. Bevezetnék a falusi jellemzőkkel rendelkező városok fogalmát, illetve a községeket két csoportra osztanák: a rurális pólusú és más községek kategóriákba.

Cseke Attila szerint Románia fejlesztési stratégiájának jövőképe teljesen hibás, mivel a nagyon erős és komoly gazdasági potenciállal rendelkező városokat erősítené meg, míg a kevésbé fejlett településeket és azok környezetét elhanyagolná. 

"A stratégia beterjesztői mintha nem ismernék az eltelt 27 év alatt kialakult helyzetet, amely abból áll, hogy a gazdasági fejlettségi viszonyok eltorzultak különböző fejlesztési régiók, megyék és települések között, és nőtt a gazdasági fejlettségi szintek közötti különbség. Nem lehet támogatni egy olyan stratégiát, amelynek rendelkezései kötelezőek lennének a társadalom és közigazgatás minden szintjén, de azok tanulmányok és újságcikkek szövegéből tevődnek össze. Ezt a tervezetet így nem lehet elfogadni, és az RMDSZ nem fogja megszavazni, mivel ez az elképzelés a mostani fejlett régiókat még tovább fejlesztené, a visszamaradott régiókat pedig tovább szegényítené. Ez a stratégia hosszú távra határozza meg Románia sorsát, arról nem is beszélve, hogy az átszervezés 25 milliárd euróba kerül az állami költségvetésnek, míg a megyei és helyi önkormányzatokat 22 milliárd euróval terheli meg. Véleményem szerint jelenleg az államkassza sem tudna vállalni egy ekkora összegű finanszírozást, akkor hogy várják el ezt a megyei és helyi önkormányzatoktól? Teljes koncepcióváltásra van szükség, a stratégia az kell hogy legyen, hogy a kevésbé fejlett régiókat zárkóztassa fel azáltal, hogy ezek pénzügyi és gazdasági támogatását koordináltan biztosítsa” – ismertette a tervezet hibáit Cseke Attila szenátor.

Több száz módosító javaslatot készít elő az RMDSZ. Cseke Attila szenátor hozzátette, hogy a beterjesztett stratégiai jövőkép az erőforrások és fejlődés koncentrációjáról szól és nem a gazdasági felzárkóztatásról. Ebben a formában a Szövetség nem fogja megszavazni ezt a törvénytervezetet.

Kezeljék helyben a közepes vállalkozások adóügyeit

Az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője a közepes vállalkozások adóügyeivel kapcsolatos intézkedéseket is ismertette. Emlékeztetett: 2015. december 15-én, az Országos Adóhivatal (ANAF) elnöke által kiadott rendelet értelmében, a kolozsvári székhelyű Közpénzügyi Regionális Igazgatóság 2016. február 1-i hatállyal átvette a közepes vállalkozások adóügyeinek kezelését az ország Észak-nyugati régiójában. Ez Bihar, Beszterce-Naszód, Máramaros, Szatmár és Szilágy megyékre vonatkozik, míg a Maros, Hargita, Kovászna, Fehér és Szeben megyei közepes vállalkozások adóügyeinek intézését a Brassó megyei adóhivatal vette át. Bihar megyéből összesen 1 082 adófizető jogi személyt érint.

Cseke Attila elmondta, hogy 2016-ban az RMDSZ kezdeményezésére valamennyi Bihar megyei törvényhozó aláírta azt az Országos Adóhivatalnak küldött kérvényt, amelyben kérik a rendelet eltörlését. Az Országos Adóhivatal válaszában elutasította ezt, mondván azért van szükség erre a centralizációra, mert így az adóügyeket jobban tudják adminisztrálni. Ezt az intézkedést a 2017-es évre megerősítette az adóhivatal vezetősége. Egy újabb rendelet ugyanezt az eljárást írja elő.  

"Az RMDSZ egy olyan törvénytervezeten dolgozik jelenleg, amely a közepes vállalkozásokon kíván segíteni. Számunkra elfogadhatatlan az, hogy csak Bihar megyéből több mint 1 000 közepes vállalkozás Kolozsvárra utazzon, adóügyi problémái rendezésére, holott ezt kényelmesen megtehetnék Nagyváradon úgy, ahogyan tették ezt 2016 előtt is. A törvényjavaslatunk értelmében valamennyi közepes vállalkozás abban a megyében intézné ügyeit, ahol a vállalkozása be van jegyezve. Két héten belül iktatni kívánjuk ezen kezdeményezésünket, s reméljük, hogy ez a vállalkozások számára igen fontos helyzet rendeződik. Az RMDSZ elkötelezett híve a decentralizációnak és nem támogat semmilyen intézkedést, amely centralizál, regionális vagy központi szintre emel helyben vagy megyében lévő hatásköröket" – nyilatkozta. Leszögezte, hogy az RMDSZ még szeptember hónap folyamán beterjeszti módosító javaslatait a parlamentbe. (rmdsz-tájékoztató)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális