Erdélyi Pitch
2017. november 24. péntekEmma
EUR = 4.6536 RON
USD = 3.9215 RON
HUF = 1.4912 RON
GDP-növekedés = 6,1%
Átlagbér = 2376 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,0%
BET = 7,782.80(0.05%)
Infláció = 1,42%
Alapkamat = 1,75%

A miniszterelnök elmondta, opcionálissá tehetik a magánnyugdíjat

 utolsó frissítés: 11:43 GMT +2, 2017. szeptember 08.

Mihai Tudose miniszterelnök bejelentette, hogy a magánnyugdíjat nem államosítják, hanem valószínűleg választható lesz. Az állampolgároknak bemutatnak majd egy összehasonlító elemzést, hogy a legjobb döntést hozhassák meg a nyugdíjukkal kapcsolatban.

A kormányfő azonban hangsúlyozta, hogy egyelőre nem született döntés ebben a kérdésben, még zajlanak az elemzések.

"Jelenleg az állami és a kötelező magánnyugdíj kielemzésén dolgozik a pénzügyminisztérium, a nyugdíjpénztár és a pénzügyi felügyelet, hogy láthassuk hol van a legjobb helyen a románok pénze. Elsőként önöknek mondom el, szerintem a legjobb megoldás, hogy értesítsük a lakosságot a hozamok alapján, hogy hova a legjobb utalni a pénzüket: az állami nyugdíjrendszerbe, a magánnyugdíj-rendszerbe, mindent az állami rendszerbe vagy maradjon úgy, ahogy most. De választható lesz. Válaszható, ha a magánnyugdíjról lemondasz az állami nyugdíj javára, fordítva nem megy. Nem államosítja senki a magánnyugdíjakat, nem bántjuk, nem kínozzuk, de választható lesz" - magyarázta a kormányfő a Digi24 hírtelevíziónak.

Tudose szerint az állami nyugdíjrendszer sokkal hatékonyabb a minimálbérrel rendelkezők számára, ugyanis a bankok kezelési jutalékot vonnak le a hozzájuk beérkező összegekből. (agerpres) 

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális