2018. június 25. hétfõVilmos
EUR = 4.6665 RON
USD = 4.0058 RON
HUF = 1.4372 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 2487 lej (nettó)
Munkanélküliség = 4,6%
BET = 7,965.65(-1.77%)
Infláció = 5,41%
Alapkamat = 2,25%

A miniszterelnök elmondta, opcionálissá tehetik a magánnyugdíjat

 utolsó frissítés: 11:43 GMT +2, 2017. szeptember 08.

Mihai Tudose miniszterelnök bejelentette, hogy a magánnyugdíjat nem államosítják, hanem valószínűleg választható lesz. Az állampolgároknak bemutatnak majd egy összehasonlító elemzést, hogy a legjobb döntést hozhassák meg a nyugdíjukkal kapcsolatban.

A kormányfő azonban hangsúlyozta, hogy egyelőre nem született döntés ebben a kérdésben, még zajlanak az elemzések.

"Jelenleg az állami és a kötelező magánnyugdíj kielemzésén dolgozik a pénzügyminisztérium, a nyugdíjpénztár és a pénzügyi felügyelet, hogy láthassuk hol van a legjobb helyen a románok pénze. Elsőként önöknek mondom el, szerintem a legjobb megoldás, hogy értesítsük a lakosságot a hozamok alapján, hogy hova a legjobb utalni a pénzüket: az állami nyugdíjrendszerbe, a magánnyugdíj-rendszerbe, mindent az állami rendszerbe vagy maradjon úgy, ahogy most. De választható lesz. Válaszható, ha a magánnyugdíjról lemondasz az állami nyugdíj javára, fordítva nem megy. Nem államosítja senki a magánnyugdíjakat, nem bántjuk, nem kínozzuk, de választható lesz" - magyarázta a kormányfő a Digi24 hírtelevíziónak.

Tudose szerint az állami nyugdíjrendszer sokkal hatékonyabb a minimálbérrel rendelkezők számára, ugyanis a bankok kezelési jutalékot vonnak le a hozzájuk beérkező összegekből. (agerpres) 

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális