2018. június 25. hétfõVilmos
EUR = 4.6665 RON
USD = 4.0058 RON
HUF = 1.4372 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 2487 lej (nettó)
Munkanélküliség = 4,6%
BET = 7,965.65(-1.77%)
Infláció = 5,41%
Alapkamat = 2,25%

Pozitív költségvetés-kiigazításra készül a kormány

 utolsó frissítés: 10:00 GMT +2, 2017. szeptember 07.

Mihai Tudose miniszterelnök azt nyilatkozta szerdán, hogy a költségvetés-kiigazítás pozitív lesz és több pénzt biztosítanak majd az egészségügyre. Arra a kérdésre, hogy a kiigazítás során több pénzt adnak-e az oktatásra, a kormányfő azt válaszolta: "igen egy kicsivel többet."

A miniszterelnök szerint egyes minisztériumoknál csökkentik is a költségvetést a kiigazítás során.

"Lesznek csökkentések is. Nem olyan értelemben, hogy nem engedem, hogy véghezvigyen valamit, de ha máig csak 50-54 százalékig teljesítették a terveket, nyilvánvaló, hogy év végéig nem sikerülhet elkölteniük a pénzösszegeket. Túl sokat kértek. Voltak minisztériumok, akik januárban megkapták a fele királyságot és a királylányt, ahogy a mesékben mondják. Túl soknak bizonyult" - mondta Tudose az Antena3 műsorában.

Ami a védelmi minisztériumot illeti, Tudose elmondta, továbbra is a GDP két százalékából gazdálkodhatnak, azonban ismét nemtetszésének adott hangot, ami Adrian Ţuţuianu miniszter lemondásához vezetett.

"Egy olyan minisztériumról beszélünk, amely megkapta a GDP 2 százalékát. És még nem vásároltunk rakétákat, rakétácskákat vagy korvettecskéket. A pénzt tehát ott van. Ilyen körülmények között is azt mondjad, hogy nincs pénz fizetésekre, összezavarjad az embereket, ez nagyon súlyos" - mutatott rá Tudose.

A költségvetés-kiigazítást szeptember végén fejezik be és pozitív lesz, tájékoztatott szerdán a pénzügyminisztérium közleménye.

A kiigazítást megelőzően minden minisztériummal egyeztetnek, derült ki a pénzügyi tárca közleményéből. (agerpres) 

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális