2018. június 25. hétfõVilmos
EUR = 4.6665 RON
USD = 4.0058 RON
HUF = 1.4372 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 2487 lej (nettó)
Munkanélküliség = 4,6%
BET = 7,965.65(-1.77%)
Infláció = 5,41%
Alapkamat = 2,25%

Franciaország állami cégeket ad el, hogy az innovációt finanszírozza

 utolsó frissítés: 10:54 GMT +2, 2017. szeptember 07.

Privatizációs programot indít a francia állam: a nagyvállalati állami tulajdonrészek egy részének értékesítéséből 10 milliárd eurós innovációs alapot hoznak létre. Az eladásokkal "az adófizetők tudhatják, hogy a pénzüket a jövőbe, nem pedig a múltba fektetik" - fogalmazott még augusztus végén Bruno Le Maire gazdasági miniszter, de nem nevezte meg az érintett nagyvállalatokat.

Az első nagy szolgáltató, amelyet érint a privatizáció, az Engie (korábbi GDF-Suez). Az állam részesedéseit kezelő ügynökség, az APE kedden jelentette be, hogy átengedte az energiaóriás tőkéjének 4,5 százalékos részesedését 1,53 milliárd euróért. A francia állam így 24,1 százalékos tulajdonosa marad az energiacégnek, amelyhez igazgatótanácsában 27,6 százalékos szavazati jog járul.

A következő tranzakciót illetően több vállalat neve is felmerült a francia sajtóban, többek között a Renault autógyáré, az Orange telekommunikációs nagyvállalaté, a párizsi repülőtereké, valamint a francia szerencsejátékoké, ez utóbbiban 72 százalékos tulajdonosa az állam.

"Az eladásokat a piaci feltételek függvényében hajtjuk végre, tekintettel az állam és az érintett vállalatok érdekeire" - közölte az APE, amelynek 81 vállalatban van részesedése, az általuk kezelt részvények értéke megközelíti a 100 milliárd eurót.

A létrehozandó innovációs alap körvonalai még nem teljesen tisztázottak. A gazdasági minisztérium szerint a szervezet még ebben a hónapban létrejön, amint a jogi kérdéseket rendezte a tárca. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális