2019. április 21. vasárnapKonrád
EUR = 4.7607 RON
USD = 4.2327 RON
HUF = 1.4879 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 2688 lej (nettó)
Munkanélküliség = 3,9%
BET = 8,351.30(0.86%)
Infláció = 3,3%
Alapkamat = 2,25%

Tudose: az IMF legutóbbi előrejelzései félresikerültek

 utolsó frissítés: 15:05 GMT +2, 2017. szeptember 05.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank képviselőivel találkozott kedden Mihai Tudose miniszterelnök. A kormányfő azt mondta, a Világbank új romániai képviselete biztosította őt arról, hogy az elkövetkezőkben is szakmai támogatást nyújt a jelentős stratégiai projektekhez.

"Ugyanakkor a Nemzetközi Valutaalap képviselőit is egyeztetésre hívtam, nem azért, hogy pénzt kérjünk, ahogyan azt többen állítják, hanem hogy a pénzügyminiszterrel együtt egyeztessünk velük, hogy tekintsék át a pontos számokat, októberben ugyanis elkészítik az év végi jelentést Románia pénzügyi helyzetéről. Mivel a legutóbbi kettőt elhibázták - vagyis nem úgy működött az ország, ahogyan azt az IMF előre vetítette, hanem egy kicsit jobban -, egy esetleges harmadik tévedés elkerülése érdekében felkínáltuk nekik a hivatalos adatokat, hogy ezekre alapozzanak" - fogalmazott Tudose.

A miniszterelnök hozzátette, nem rótt fel semmit az IMF-nek, csak figyelmeztette annak képviselőit.

"Nagy szervezetről van szó, amelyre odafigyel a világ. A legutóbbi két előrejelzésük kissé félresikeredett. Nem vádoltam őket rosszhiszeműséggel, de máskor legyenek kicsit figyelmesebbek" - mutatott rá a kormányfő.

Tudose ugyanakkor cáfolta azt a sajtóértesülést, miszerint a Valutaalap illetékesei aggodalmuknak adtak hangot a román gazdaság helyzetével, a költségvetési hiánnyal és az egységes bértörvénnyel kapcsolatban. "Egyáltalán nem esett szó pénzről, csak az előrejelzéseikről beszéltünk" - mondta. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

pénzpiac