2024. március 29. péntekAuguszta
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Erdei Dolóczki: kiszámítható adópolitikára van szükségünk, nem az adótörvénykönyv elkapkodott foldozására

 utolsó frissítés: 11:30 GMT +2, 2017. szeptember 05.

"Egy stabil, kiszámítható pénzügyi- és adópolitikára van szükségünk, nem az adótörvénykönyv elkapkodott foldozására" – hangsúlyozta hétfőn a képviselőház plénumában Erdei Dolóczki István, az RMDSZ Szatmár megyei parlamenti képviselője, az alsóház pénzügyi bizottságának tagja azt követően, hogy a román gazdaság állapotáról számolt be a miniszterelnök órája alatt a jelenlegi kormányfő a képviselőházban.

A Szatmár megyei törvényhozó hozzászólásában a gazdasági és bankszektort érintő sürgős problémákkal kapcsolatosan fogalmazott meg kérdéseket a miniszterelnökhöz.

A Szövetség pénzügyi szakpolitikusa arra az európai uniós direktívára hívta fel a figyelmet, amelynek előírásait Romániának 2016-os határidővel kellett volna átültetnie törvénytárába. Az erre vonatkozó törvénytervezet csupán a keddi nap folyamán kerül a képviselőház szakbizottságának asztalára annak ellenére, hogy fontos számlázási, illetékbefizetési és könyvviteli szabályokat tárgyal, amelyek segítségével megszűnnének az EU-s és a romániai normák közötti különbségek.

Erdei Dolóczki István véleménye szerint az adóhivatal működési szabályzatában vélhetőleg olyan joghézagok találhatóak, amelyek eredményeként bizonyos multinacionális vállalkozások elenyésző profitadót fizetnek az itthoni államkasszába, miközben azok külföldi anyavállalatai igencsak jövedelmezőek. Ugyanakkor az RMDSZ-es politikus azt kérte: térjünk vissza az adóhivatalok működésének regionalizációját megelőző rendszerhez, hiszen ez egy jobb, vállalkozóbarát berendezés volt.  

Az új adótörvénykönyv módosításának vitája során a Szatmár megyei képviselő elmondta: az utóbbi időben a kormány visszaélt a törvény egyik cikkelyének előírásaival, miszerint a módosítások majdhogynem azonnali hatállyal lépnek érvénybe. A törvény úgy rendelkezik: legalább félévnek kell eltelnie az elfogadott módosításnak a Hivatalos Közlönyben való megjelenése és az életbelépése között, bizonyos, sarkalatosabb rendelkezések esetén pedig annak előírásai csak következő év januárjától lesznek érvényesek. Sürgősségi kormányrendeletekkel azonban ez a határidő akár 15 napra is csökkenthető.  

Erdei Dolóczki István kiemelte, hogy a törvény harmadik cikkelye kivételt kellene képezzen, nem szabályt. Ennek ellenére idén már hatszor módosították az adótörvénykönyvet kormányrendelet vagy sürgősségi rendelet útján, illetve több olyan törvény értékű normatív rendelkezést fogadtak el, amely módosítja az adózás alaptörvényét. Ezek mind sürgősségi eljárással, szinte azonnal léptek érvénybe. "Nem egészséges a gazdaságot, a pénzügyi politikát sürgősségi eljárással, foltozásszerű kormányrendeletek útján átírni. Ez a fajta törvényalkotás egy kiszámíthatatlan adózási rendszerhez vezet, amely ellehetetleníti az üzleti környezetet" – nyilatkozta plénumi felszólalását követően a Szövetség törvényhozója. (rmdsz-tájékoztató)

adótörvénykönyv
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális