2019. április 21. vasárnapKonrád
EUR = 4.7607 RON
USD = 4.2327 RON
HUF = 1.4879 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 2688 lej (nettó)
Munkanélküliség = 3,9%
BET = 8,351.30(0.86%)
Infláció = 3,3%
Alapkamat = 2,25%

Jövő évtől kötelező lesz a megosztott áfa-fizetés

 utolsó frissítés: 13:17 GMT +2, 2017. augusztus 31.

Rendeletet fogadott el szerdai ülésén a kormány a megosztott áfa-befizetés (TVA) bevezetéséről. Az áfa-begyűjtés új modellje 2018. január 1-jétől lép kötelező módon érvénybe - közölte az Agerpres hírügynökséggel a kabinet.

Az idézett forrás szerint jövő év első napjától kezdődően az áfa-köteles tevékenységet végző cégeknek és személyeknek külön áfa-folyószámlát kell fenntartaniuk, ahova adásvételkor vagy szolgáltatások értékének kiegyenlítésekor az áfa összege kerül.

A kötelező, január elsejei terminust megelőzően, október 1-től a cégek már bevezethetik az új áfa fizetési módszert, cserébe különböző kedvezményekben részesülnek, például eltekintenek a szeptember 30-ig összegyűlt, esetleg be nem fizetett áfa utáni büntetőkamattól, és bizonyos körülmények között 5%-os profitadó, illetve mikrovállalkozói adó kedvezményt kaphatnak.

A kabinet leszögezi, hogy a módosításra az áfa-csalások csökkentése érdekében van szükség és a becsületes adófizetőknek kedvez, mert lecsökkenti a tisztességtelen verseny lehetőségét azon cégek számára, amelyek nem tettek eleget adózási kötelezettségeiknek és az áfából nyert összegeket más célokra fordították. "A becslések szerint az új módszer bevezetésével 2020-ig mintegy hatmilliárd lejjel nő az államkassza bevétele" - olvasható a közleményben.

A közlemény szerint minden adófizetőnek, beleértve a közintézményeket is, egy külön áfa-számlát kell nyitniuk valamelyik bankban vagy az állami kincstárban. A kincstárban nyitott számlák megnyitása, illetve az onnan folytatott pénzügyi műveletek ingyenesek, a költségeket a kincstár vállalja. Ugyanakkor a kincstárban nyitott számlák esetében a számlatulajdonosnak nem kell fizetnie az elektronikus számlakivonatokért sem.

A rendelet szerint abban az esetben, hogyha egy áfa-fizető cégnek készpénzzel, vagy bankkártyával fizetnek, akkor hét munkanap áll a rendelkezésére, hogy a befizetésből származó áfát saját áfa-számlájára átutalja.

A vállalkozások az áfa-számlájukról kifizethetik a saját szolgáltatójuk/beszállítójuk áfáját, illetve befizethetik az államnak az áfát. Az áfa-számláról a cég saját folyószámlájára pénzt átutalni, csak az Országos Adóhatóság (ANAF) külön engedélyével lehet. Az ANAF-nak három munkanapon belül kell elbírálnia a vonatkozó kéréseket. Az áfa-számláról semmilyen körülmények között nem lehet készpénzt kivenni - szögezi le a közlemény.

Az adófizetők, azt követően, hogy alkalmazni kezdték a megosztott áfa-fizetést (2018. január 1-je, vagy 2017. október 1-je) 7 munkanapon belül kötelesek azok után a számlák után is átutalni az áfát saját áfa-számlájukra, amely számlákat ezen dátum előtt állítottak ki, de ezen dátum után kerülnek bevételezésre.

A rendelet bírságokat is előír 

A rendelet 7 munkanap türelmi időt ír elő az esetleges tévedések korrigálására. Ha a tévedéseket hét munkanap alatt nem javították ki, akkor innentől kezdve 30 napig, naponta az áfa 0,06 százalékát kell bírságként befizetni. Ha a harminc nap lejárta után sem történik meg az áfa átutalása a beszállító áfa-számlájára, akkor az áfa 50 százalékának megfelelő bírságot kell fizetni. Ha nem történik meg az áfa átutalása a cég folyószámlájáról az áfa-számlára, illetve, ha a szolgáltató áfa-számlájára más számláról utalnak pénzt, mint saját áfa-számlájuk, akkor az áfa 10 százalékának megfelelő büntetést rónak ki. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális