2018. július 16. hétfõValter
EUR = 4.6589 RON
USD = 4.0064 RON
HUF = 1.4350 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 2487 lej (nettó)
Munkanélküliség = 4,6%
BET = 7,933.45(0.16%)
Infláció = 5,41%
Alapkamat = 2,25%

Még egy statisztika, ami szerint a britek nem tudják mit beszélnek, amikor szabadulnának a külföldi munkavállalóktól

 utolsó frissítés: 14:08 GMT +2, 2017. augusztus 11.

Az idei év januárja és májusa között Nagy-Britannia mezőgazdasági szektora 13 400 személyt alkalmazott. Közülük mindössze 14 (!) volt brit állampolgár. A Brexit tükrében igencsak meghökkentő statisztikára az Alaplog hívta fel a figyelmet.

Ezek a statisztikák is azért azt mutatják, hogy briteknek égetően szükségük van a külföldi munkaerőre, főleg abban a kontextusban, hogy jelenleg több évtizedes mélyponton áll a munkanélküliség, szóval Nagy-Britannia elég nagy bajban lenne, ha hirtelen valahogyan pótolnia kellene a kieső mezőgazdaságban dolgozó külföldi munkavállalókat.

A statisztika persze a mi szempontunkból is árul el érdekes információkat. Kiderül belőle, hogy 2017 márciusában az előző év hasonló időszakához viszonyítva csak három országból növekedett a külföldi munkavállalók beáramlása: a Romániából, Bulgáriából és Olaszországból érkezőket úgy tűnik nem foglalkoztatja túlzottan a Brexit által okozott bizonytalanság. 

A brit gazdaság kilátásai egyébként nem túl rózsásak. Már harmadik hónapja csökken a fogyasztás az országban, ami egyrészt a kilépési tárgyalások körüli káosszal magyarázható, másrészt azzal, hogy a termékek és szolgáltatások árai úgy növekednek, hogy közben a fizetések stagnálnak.

Így talán az sem meglepő, hogy egy nemrég elvégzett közvélemény-kutatás szerint a kilépésre szavazó brit állampolgárok 68%-a ma már fizetni is hajlandó lenne azért, hogy megtarthassa EU-s állampolgárságát és az azzal járó mindenféle jogokat és előnyöket. (alapblog, wsj, independent)   

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális