2018. február 24. szombatMátyás
EUR = 4.6552 RON
USD = 3.7813 RON
HUF = 1.4879 RON
GDP-növekedés = 7,0%
Átlagbér = 2392 lej (nettó)
Munkanélküliség = 4,6%
BET = 8,356.13(0.79%)
Infláció = 4,3%
Alapkamat = 2,25%

Pénzügyminisztérium: jövőtől a munkára kivetett járulékok teljes mértékben az alkalmazottat terhelik

 utolsó frissítés: 11:25 GMT +2, 2017. július 28.

2018. január elsejétől a kötelező társadalombiztosítási járulékok (CAS, CASS) az alkalmazottat terhelik. A járulékok összegének kiszámítása, letartása és átutalása azonban továbbra is a munkáltató feladata lesz - írja a pénzügyminisztérium csütörtöki közleménye.

"A kormányprogram 2018. január 1-i hatállyal változásokat ír elő a társadalombiztosítást illetően. A program szerint a társadalombiztosítási járulékok szintje január elsejétől 4,25 százalékponttal, 39,25%-ról 35%-ra csökken. A társadalombiztosítási járulék az alkalmazottat terheli, azonban a járulékok összegének kiszámítása, letartása és átutalása továbbra is a munkáltató feladata lesz. Eszerint, a társadalombiztosítási járulék (CAS) és az egészségbiztosítási járulék (CASS), amelyek eddig a munkáltatót terhelték, ezt közvetően a munkavállalót terhelik. Ez hozzájárul ahhoz, hogy a munkavállaló magasabb nyugdíjjárulékot fizessen, és így magasabb nyugdíjra legyen jogosult" -részletezi a közlemény.

A közleményben a pénzügyminisztérium azt is megerősíti, hogy január elsejétől a jövedelemadó 16-ról 10 százalékra csökken.

A szaktárca azt ígéri, hogy a változások sem a munkáltatónak nem okoznak nagyobb kiadásokat, sem a munkavállaló nettó jövedelmét nem érintik.

A miniszterelnök nem így gondolja

Szerdán Mihai Tudose miniszterelnök még azt nyilatkozta, hogy amíg ő vezeti a kabinetet, addig a CAS és CASS a munkáltatót és nem a munkavállalót fogja terhelni. "A járulékok befizetése a jelenlegi modell szerint marad. A CAS és CASS és az ehhez hasonló járulékokat a munkáltató fizeti, mert máskülönben kockázatot vállalunk" - jelentette ki a miniszterelnök. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális