2018. július 18. szerdaFrigyes
EUR = 4.6572 RON
USD = 3.9685 RON
HUF = 1.4421 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 2487 lej (nettó)
Munkanélküliség = 4,6%
BET = 8,005.25(0.26%)
Infláció = 5,41%
Alapkamat = 2,25%

Felfalja majd a romániai munkahelyeket a globalizáció

 utolsó frissítés: 11:36 GMT +2, 2017. július 10.

Érdekes ábra jelent meg arról az Európai Unió egyik friss tanulmányában, hogy melyek a globalizációból és a technológiai fejlődésből fakadó változások által leginkább fenyegetett régiók a kontinensen. A térképet az Alapblog.hu szúrta ki, és pirossal azok a veszélyzónák vannak megjelölve, ahol több kockázati faktor is egyszerre veszélyezteti a munkahelyek megmaradását.

A globalizáció előretörése és az egyre erőteljesebb automatizáció ugyanis elsőrorban az alacsony képzettséget igénylő mukahelyeket sodorja veszélybe, és főként az olyan térségeket érinti rendkívül hátrányosan, ahol kevesen dolgoznak az úgynevezett high-tech iparágakban, vagy egyszerűbben megfogalmazva, ahol magas az alacsony képzettségűek aránya, és még az oktatás színvonala sem éri el az elvárt szintet.

Nálunk a főváros és mindössze két fejlesztési régió, a Nyugat-Románia (Temes megye és környéke) és a Dél-Nyugat-Románia (legnagyobb részt Olténia) kivételével minden régió a leginkább veszélyeztetett kategóriába került. A térkép alapján Magyarország sem igazán tudja tartani a lépést a többi közép-európai tagállammal, és ami még szintén nagyon kitűnik, hogy Európa déli régiói is jelentős leszakadásban vannak. 

(alapblog, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális