2018. július 16. hétfõValter
EUR = 4.6589 RON
USD = 4.0064 RON
HUF = 1.4350 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 2487 lej (nettó)
Munkanélküliség = 4,6%
BET = 7,933.45(0.16%)
Infláció = 5,41%
Alapkamat = 2,25%

Az EP új szabályokat kezdeményez a multicégek által befizetett adók közzétételére

 utolsó frissítés: 12:27 GMT +2, 2017. július 05.

Új szabályozásra lenne szükség a multicégek által befizetett adók közzétételéről az Európai Parlament plenáris ülésén kedden elfogadott jelentés szerint, amelynek értelmében a globálisan legalább 750 millió euró forgalmú vállalatoknak országonként nyilvánosságra kellene hozniuk az adózásukat, kivéve, ha azok üzleti szempontból érzékeny adatokat tartalmaznak.

A strasbourgi ülésen 534 szavazattal, 98 ellenében, 62 tartózkodás mellett jóváhagyott jelentés szerint a multiknak nyilvánossá kellene tenniük, melyik országban mennyit adóztak. A parlamenti sajtószolgálat tájékoztatása szerint ez az EU-n kívüli területekre is vonatkozna.

A jövedelemadóval kapcsolatos információkat a cégek honlapján egy egységes, könnyen és ingyenesen hozzáférhető táblázatban kellene szerepeltetni. A vállalatoknak ezen felül az Európai Bizottság nyilvántartása számára is jelentést kellene készíteniük.

A cél, hogy a nyilvánosság és a hatóságok pontosabb képet kapjanak a nagyvállalati közteherviselésről, és ezáltal visszaszorítsák az adóelkerülést - hangsúlyozta az uniós parlament, kiemelve, hogy becslések szerint évi 50-70 milliárd euró tűnik el be nem fizetett adóként.

A jelentés értelmében közzé kellene tenni a cégek és leányvállalataik nevét, működési területét, az alkalmazottak számát, a nettó forgalmat, a jegyzett tőkét, az adózás előtti eredményt, a megtakarításokat, az adott évben, adott országban befizetett jövedelemadót, s azt, hogy a cégháló bármely tagja részesül-e adókedvezményben.

A tagállamok - például kereskedelmi szempontból kényes információk esetén - felmentést adhatnak egy cégnek bizonyos adatok közlése alól. A felmentést évente kell megújítani, az csak az adott országban érvényes, és értesíteni kell róla az Európai Bizottságot, amely viszont évente közzéteszi a kivételben részesülő cégek listáját. A parlament megszavazta azt a módosító javaslatot, amelynek alapján utólag, a felmentés miatt korábban nem publikált adóinformációkat is nyilvánosságra kellene hozni.

Az elfogadott jelentés alapján elkezdődhetnek a tárgyalások az uniós intézmények között. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális