2018. július 16. hétfõValter
EUR = 4.6589 RON
USD = 4.0064 RON
HUF = 1.4350 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 2487 lej (nettó)
Munkanélküliség = 4,6%
BET = 7,933.45(0.16%)
Infláció = 5,41%
Alapkamat = 2,25%

Oettinger: nagyjából tízmilliárd eurós lyukat üthet a Brexit az EU büdzséjén

 utolsó frissítés: 17:10 GMT +2, 2017. június 28.

Nagyjából tízmilliárd eurós lyukat üthet az Európai Unió büdzséjén az egyik legnagyobb nettó befizető tagországnak számító Egyesült Királyság kilépése, amivel párhuzamosan ráadásul új feladatokat is finanszírozni kellene - közölte Günther Oettinger költségvetésért felelős uniós biztos szerdán az EU pénzügyeinek jövőjéről szóló vitaanyag bemutatásakor.

Sajtóértekezletén a német politikus elmondta, hogy a britek távozásával évente körülbelül 10-11 milliárd euró esik ki, ezért a hatékonyság növelésére, a pénz valamekkora részének pótlására, takarékoskodásra, átcsoportosításra, illetve más bevételi forrásokra lehet szükség.

Oettinger emellett rámutatott, hogy eközben a védelem, a biztonság területén jelentkező új feladatokat is finanszírozni kell, ami kétszeresére növelheti ezt a hiányt.

"Ha Európa meg akar küzdeni az új kihívásokkal, akkor valahonnan pénzre van szükség. Költhetünk kevesebbet, vagy találhatunk új forrásokat" - fogalmazott, majd hozzátette, hogy "nehéz döntéseket kell majd hozni".

A Brexit mindazonáltal lehetővé teszi a britek által korábban kiharcolt, "torzító hatású" költségvetési visszatérítések megszüntetését - mondta Oettinger, aki szerint olyan módon kellene átcsatornázni a forrásokat, ami az integráció és a tagállamok közötti együttműködés kiterjesztését mozdítja elő.

"A büdzsé változása és annak felhasználása attól függ, hogy milyen jövőt szánunk az Európai Uniónak" - jelentette ki.

Az Európai Bizottság szerdán ismertetett anyaga öt lehetséges forgatókönyvet vázol fel az unió pénzügyeinek jövőjéről, amelyek a következők: az EU a megszokott kerékvágásban halad tovább; kevesebbet fog tenni; több sebességgel fog előremozdulni; kevesebbet tesz, viszont hatékonyabban; vagy sokkal többet tesz. A lehetőségek a meglévő szakpolitikákkal kapcsolatos kiadások csökkentésétől a bevételek növeléséig terjednek.

Az EU költségvetése idén 157,9 milliárd euró kötelezettségvállalást irányoz elő. (mti)

Brexit
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális