2018. december 9. vasárnapNatália
EUR = 4.6480 RON
USD = 4.0896 RON
HUF = 1.4389 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 2688 lej (nettó)
Munkanélküliség = 4,1%
BET = 8,684.75(0.32%)
Infláció = 4,25%
Alapkamat = 2,25%

Román és lengyel vendégmunkások nélkül 50%-kal drágulhat az eper Nagy-Britanniában

 utolsó frissítés: 17:24 GMT +2, 2017. június 22.

Az iparági szervezetek szerint Nagy-Britanniában akár 50%-kal is drágulhat az eper, amennyiben a Brexit következtében korlátozzák a külföldi szezonális munkavállalók fogadását - írja a Sky.com.

Egy, a nyári gyümölcsökről szóló brit jelentés szerint a szigetországban évente 29 ezer szezonális munkavállalóra van szükség az eper és egyéb puha gyümölcsök szüreteléséhez. A 29 ezer munkavállalónak becslések szerint 95%-a külföldről, szezonális munkát vállalva érkezik az országba. Többségük Romániából és Lengyelországból.

A jelentés, amely szerint egyébként a körülbelül 1,2 milliárd fontra értékelt "eperszektor" várhatóan folyamatosan növekedni fog az elkövetkezendő évben, arról számol be, hogy már a Brexit-népszavazást megelőzően a termelőknek jelentős létszámhiánnyal kellett megküzdeniük.

A nyári gyümölcstermesztők brit szövetségének elnöke, Laurence Olince most úgy nyilatkozott, hogy amennyiben nem tudnának többé kelet-európai munkavállalókat alkalmazni, az akár egyet is jelenthet az iparág megszűnésével. Az olcsó kelet-európai munkások nélkül ugyanis jóval magasabb órabérért találnának helyi munkaerőt az eper leszüretelésére, ami akár 50%-kal is megemelheti a gyümölcs árát, így viszont a kereskedők inkább a kontinensről fogják azt beszerezni.

A brit kormány korábban már többször is elismerte, hogy a Brexit esetén Nagy-Britannia több ágazatában is gondot okozhat, ha korlátozzásk a külföldiek munkavállalását. Egyelőre viszont úgy tűnik, hogy a külföldiek munkavállalási kedvét nem igazán korlátozta a Brexit jelentette bizonytalanság, 2017 márciusában 171 ezer EU-s munkavállalóval volt több a brit munkaerőpiacon, mint egy évvel korábban. (sky.com)

gyümölcsBrexit
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális