2018. február 20. keddÁlmos
EUR = 4.6609 RON
USD = 3.7530 RON
HUF = 1.4977 RON
GDP-növekedés = 8,8%
Átlagbér = 2392 lej (nettó)
Munkanélküliség = 4,6%
BET = 8,314.96(0.00% )
Infláció = 3,23%
Alapkamat = 2,00%

Putyin: Oroszország leküzdötte a válságot

 utolsó frissítés: 15:30 GMT +2, 2017. június 15.

Oroszország leküzdötte a gazdasági válságot - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön Moszkvában, élőben válaszolva a tévénézők kérdéseire.

A 15. alkalommal megrendezett, Közvetlen vonal elnevezésű médiafórumon Putyin elmondta, az orosz gazdaság három negyedéven át növekedést mutatott, az idén az első három hónapban az ipari termelés 0,7 százalékkal, a beruházások 2,3 százalékkal nőttek, a devizatartalékok elérték a 405 milliárd dollárt, az infláció pedig a példátlanul alacsony, 4,1 százalékos szintre csökkent. Hozzátette, tavaly június-augusztus óta a reálbérek is lassan növekedni kezdtek.

Sajnálkozását fejezte ki az amerikai szenátus által a tavalyi elnökválasztásba való állítólagos orosz beavatkozás miatt megszavazott új szankciók miatt, azokat belpolitikai indítékúnak nevezte, és rámutatott, hogy az ilyen intézkedések a Nyugatnak is károkat okoztak.

Az orosz elnök ENSZ-adatokra hivatkozva közölte, hogy Oroszországnak 50-55 milliárd dollárnyi veszteséget okoztak az ellene hozott szankciók, a büntetőintézkedéseket bevezető országoknak pedig 100 milliárdot. Rámutatott, hogy a szankciók hatására Oroszország "visszanyerte kompetenciáját" az elektronikában, a repülő- és rakétaiparban, valamint a nehézgép-gyártásban, baromfi- és sertéshúsból önellátóvá, a búzaexportban pedig világelsővé vált.

Elismerte, hogy nem szűnt meg Oroszországnak a nyersanyag-exporttól való függősége, de rámutatott, hogy növekedésnek indult az energiahordozóktól független kivitel is. Emlékeztetett arra, hogy a nyugati szankciókra válaszul bevezetett orosz élelmiszerembargó hatálya az év végéig tart. Putyin szerint ennek feloldása a partnerek magatartásától függ.

Az elnök szerint a szankciók eltörlése esetén Oroszország hasonlóképpen fog cselekedni, ellenkező esetben problémái támadnának a Világkereskedelmi Szervezetben (WTO). Putyin megígérte, hogy az orosz állam ebben az esetben is folytatja majd az orosz agrártermelők "nem durva" - nem közvetlen szubvenciók általi - támogatását.

A gazdasági válságot az olajárak visszaesése, illetve az ukrajnai Krím félsziget 2014-es bekebelezése miatt bevezetett szankciók okozták Oroszországban. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális