2018. május 23. szerdaDezsõ
EUR = 4.6225 RON
USD = 3.9099 RON
HUF = 1.4583 RON
GDP-növekedés = 6,9%
Átlagbér = 2487 lej (nettó)
Munkanélküliség = 4,6%
BET = 8,429.08(2.04%)
Infláció = 4,95%
Alapkamat = 2,25%

A monetáris lazítások végéről tett jelzést az EKB

 utolsó frissítés: 17:18 GMT +2, 2017. június 08.

Az euróövezeti kamatkörnyezet tekintetében szigorodó monetáris politikai jelzést tett a csütörtöki kamatdöntő ülést követő sajtótájékoztatón az EKB elnöke, Mario Draghi, nyugtázva egyúttal a térség javuló gazdasági növekedési kilátásait is.

Az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsa Tallinnban tartott csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően nem változtatott az euróövezeti irányadó kamaton.

A döntés indoklásában a kormányzótanács megerősítette szándékát az eszközvásárlási program folytatása mellett havi 60 milliárd eurós kerettel legalább az év végig, vagy szükség esetén tovább is az inflációs pályának a jegybanki célhoz való közelítése érdekében.

A kamatdöntés indoklásából viszont első alkalommal hagyta ki az EKB a kamatcsökkentésre vonatkozó utalást, ami az euróövezeti jegybank monetáris politikai álláspontjának a szigorodására utal. "A kormányzótanács a jelenlegi kamatszinttel számol legalább az eszközvásárlási program határidejéig, vagy azon túl is" - fogalmaz az indoklás, kihagyva a kamatok esetleges csökkentésére vonatkozó utalást.

Mario Draghi, az EKB elnöke az ülést követő sajtótájékoztatón elmondta, hogy a döntés indoklásának a megfogalmazása és annak megváltoztatása a kormányzótanács egyhangú véleményét képviseli, a kamatcsökkentés esetleges szükségességére vonatkozó tétel kihagyását senki nem ellenezte.

A kamatdöntést követő gazdasági helyzetértékelésen Mario Draghi nyugtázta az euróövezeti növekedési kilátások javulását még a korábban vártnál kevésbé meredek inflációs pálya mellett is.

Elmondta: az EKB megítélése szerint az euróövezetben a fogyasztói áraknak a korábban becsültnél lassúbb növekedésére lehet számítani, az idén 1,5 százalékosra, szemben az előző kamatdöntő ülés előtt, márciusban készült prognózisban jelzett 1,7 százalékkal. A jövő évre, 2018-ra az EKB 1,3 százalékos inflációval számol az előző prognózisban jelzett 1,6 százalék helyett, 2019-re pedig 1,6 százalékosra 1,7 százalék helyett. Az inflációs nyomás mérséklődésének okát az alacsonyabb olajárakra vezeti vissza az EKB.

Mario Draghi a tájékoztatón felidézte, hogy az euróövezeti GDP az idei első negyedévben 0,6 százalékkal nőtt az előző negyedévhez képest, szemben a tavalyi negyedik negyedévi 0,5 százalékos negyedéves növekedéssel. Rámutatott: a legfrissebb makroadatok alapján a gazdasági növekedés folytatódására és szélesebb alapokra való kiterjedésére lehet számítani. Az EKB ennek megfelelően az idén 1,9 százalékos éves euróövezeti GDP-növekedést tart valószínűnek, míg az előző prognózisban 1,8 százalékossal számolt. A 2018-as GDP-növekedés pedig 1,8 százalék lesz 1,7 százalék helyett, a 2019-es 1,7 százalék 1,6 százalék helyett.

Az EKB által alkalmazott monetáris intézkedések nagyban hozzájárultak a vállalati szektorban az eladósodottság mértékének a csökkenéséhez és továbbra is elősegítik a lakossági kereslet növekedését - fejtette ki Mario Draghi. Hozzátette: a kedvező finanszírozási kondícók a beruházási aktivitás élénkülését és a vállalatok nyereségességének a javulását segítik elő. A foglalkoztatás javulása növeli az elkölthető jövedelemnek az összegét és ezáltal a lakossági fogyasztást.

A világgazdasági fellendülés felpörgeti a globális külkereskedelmi forgalmat és ezáltal az euróövezet exportját is - jelezte az EKB elnöke, megjegyezve egyúttal, hogy a növekedés ütemét azonban továbbra is a strukturális reformok végrehajtásának a kívánatostól elmaradó üteme hátráltatja. Mario Draghi a korábbi monetáris döntésekhez hasonlóan a mostani után is felhívta a figyelmet arra, hogy a tagországoknak jóval többet kellene tenniük a szerkezeti reformok megvalósításáért a gazdaság szerkezeti ellenállóképességének a fokozása, a strukturális munkanélküliség felszámolása és a termelékenység javítása érdekében, mert ezzel is az EKB monetáris intézkedéseinek a hatékonyságát erősítik és ezzel tudnak hozzájárulni a gazdaságban rejlő teljes potenciál kiaknázásához.

Az euróövezeti gazdasági növekedési kilátásokat befolyásoló bizonytalansági tényezőkről szólva Mario Draghi nagyjából kiegyensúlyozottnak ítélte meg a helyzetet. Rámutatott: egyrészt az euróövezetben tapasztalható pozitív ciklikus lendület akár a prognosztizáltnál nagyobb növekedéshez is vezethet, ugyanakkor a külső, elsősorban nemzetközi politikai kockázati tényezők továbbra is negatív értelemben befolyásolhatják azt. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális