2019. június 16. vasárnapJusztin
EUR = 4.7228 RON
USD = 4.1899 RON
HUF = 1.4679 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 3075 lej (nettó)
Munkanélküliség = 3,9%
BET = 8,504.24(0.32%)
Infláció = 4,11%
Alapkamat = 2,25%

A PSD, ALDE és RMDSZ támogatja, a PNL, USR és PMP ellenzi az egységes bértörvényt

 utolsó frissítés: 11:01 GMT +2, 2017. május 23.

A Szociáldemokrata Párt (PSD), a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) támogatja, a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Népi Mozgalom Pártja (PMP) ellenzi az egységes bértörvényt. Ez utóbbiak annak a véleményüknek adtak hangot hétfőn a szenátus plénumában, hogy széleskörű társadalmi vita kellene hogy megelőzze egy ilyen jogszabály elfogadását.

Mario Oprea liberális szenátor arra vonatkozó javaslatát, hogy a törvényt utalják vissza a munkaügyi bizottságba, elutasította a plénum.

Dorin Bădulescu, a PMP frakcióvezetője szerint a kapkodás miatt elbukhat egy nemes célú törvény. "Egy átbeszélt, átlátható, jól átgondolt terveztere lenne szükség, ha egy jó törvényt akarunk alkotni" - hangoztatta a frakcióvezető.

Adrian Wiener, az USR szenátora szerint a törvény "jó alkalmat teremthetne a diszkrimináció megszűntetésére". "Az egységes bértörvény egy paradigmaváltásra adott volna lehetőséget, ami a különböző kategóriájú költségvetési alkalmazottak közötti szintek újrarendezését illeti, egy kifejezését annak, hogy az oktatás valóban stratégiai fontossággal bír. Mindez elmaradt amiatt, hogy nem került sor a szakszervezetekkel való egyeztetésre, egy rendes társadalmi vitára" - jelentette ki Wiener a plénumban. Hozzátette, hogy minden bizonnyal "tiltakozásokra és sztrájkokra lehet számítani, valamint inflációra és a költségvetési hiánycél túllépésére".

Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője "összetettnek" nevezte a bértörvényt és bejelentette: az RMDSZ támogatja a jogszabály elfogadását. Úgy fogalmazott "sehol a világon" nem lehet tökéletes bértörvényt alkotni, mert nem lehet minden érdekelt fél kívánságát egyidőben teljesíteni. Fontosnak nevezte ugyanakkor, hogy az RMDSZ több indítványát beépítették a jogszabályba. "Támogatjuk, hogy egy adott intézményben egyetlen alkalmazottnak se lehessen nagyobb fizetése, mint az intézmény vezetőjének" - emelte ki Cseke.

Ionuţ Sibinescu, az ALDE frakcióvezetője szerint a párt képviselői támogatják azt a törvényt, amely "rendet rak a bérrendszerben". "Ez a törvény nem béremelést hajt végre, hanem megszünteti a bértábla méltánytalanságait, hogy a mezőgazdaságban dolgozó autóvezetőnek ugyanannyi fizetése legyen, mint az igazságügyben dolgozó társának" - hangoztatta Sibinescu.

Ion Rotaru, a felsőház munkaügyi bizottságának elnöke szerint a bizottsághoz benyújtott több mint 300 módosító indítvány csaknem felét elfogadták, ami azt jelenti, hogy "figyelembe vettük az ellenzéki kollégák véleményét is".

A 205 PSD és ALDE parlamenti képviselő által kezdeményezett egységes bértörvény tervezetének vitája kedden folytatódik a szenátus plénumában. (agerpres) 

bértörvény
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális