2018. június 24. vasárnapIván
EUR = 4.6686 RON
USD = 4.0026 RON
HUF = 1.4420 RON
GDP-növekedés = 4,0%
Átlagbér = 2487 lej (nettó)
Munkanélküliség = 4,6%
BET = 8,108.84(-0.19%)
Infláció = 5,41%
Alapkamat = 2,25%

Románia csatlakozik a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet Nukleáris Energiaügynökségéhez

 utolsó frissítés: 16:24 GMT +2, 2017. május 19.

Hivatalos meghívást küldött Romániának a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD), hogy váljon a Nukleáris Energiaügynökség (NEA) teljes jogú tagjává - tájékoztatta pénteki közleményében az Agerpres hírügynökséget a kormány.

Sorin Grindeanu kormányfő úgy nyilatkozott: üdvözli az OECD döntését, és meggyőződése, hogy a NEA-hoz való csatlakozás mindkét fél számára gyümölcsöző lesz.

A kabinet közleménye felidézi, hogy Románia 2016 októberében nyújtotta be a Nukleáris Energiaügynökséghez való csatlakozási kérelmét. Ezt követően az intézmény szakemberei kiértékelési folyamatnak vetették alá az ország nukleáris programját az illetékes minisztériumok, a nukleáris ipar és az érintett kutatóintézetek képviselői, valamint a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezettel való kapcsolattartásért felelős tárcaközi bizottság részvételével.

A kiértékelés során megállapítást nyert, hogy Románia eleget tesz a NEA tagállamai által felállított standardoknak, és közös érdek, hogy Románia együttműködjön az ügynökséggel a nukleáris technológia, a kutatás, a radioaktív hulladék kezelése és a nukleáris biztonság terén - olvasható a közlményben.

Az előkészületek lezárultával Románia és Argentína csatlakozik majd az ügynökség 31 tagállamához.

Angel Gurria, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet főtitkára úgy nyilatkozott: Románia és Argentína csatlakozása a Nukleáris Energiaügynökséghez azt jelzi, hogy e két ország az atomenergia terén alkalmazott legjobb gyakorlatok mellett kötelezte el magát. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális