2018. május 25. péntekOrbán
EUR = 4.6243 RON
USD = 3.9431 RON
HUF = 1.4513 RON
GDP-növekedés = 6,9%
Átlagbér = 2487 lej (nettó)
Munkanélküliség = 4,6%
BET = 8,264.44(-0.97%)
Infláció = 4,95%
Alapkamat = 2,25%

A PNL magyarázatot vár a statisztikai intézettől a román gazdaságról közölt adatokra

 utolsó frissítés: 12:57 GMT +2, 2017. május 17.

Florin Cîţu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) szenátora felszólította az Országos Statisztikai Intézet (INS) munkatárait, hogy a parlament költségvetési bizottságában szolgáljanak magyarázattal a román gazdaság növekedéséről közölt adatokra.

"Az INS közölte, hogy 5,7 százalékos volt a gazdasági növekedés az első negyedévben a tavalyi év ugyanezen időszakához képest és 1,7 százalékkal haladta meg a múlt negyedévi fejlődési ütekemet. A Nemzetközi Valutaalaptól az Európai Bizottságig mindenki a román gazdaság fejlődési ütemének csökkenésére számít, a Nemzeti Bank adatai szerint is az első negyedévi fejlődés alatta maradt a vártnak. Hogy biztosak legyünk abban, hogy ezek valós számok és nem takargatnak semmit, úgy döntöttük, hogy meghívjuk az (INS) munkatárait, hogy a parlament költségvetési bizottságában szolgáljanak magyarázattal a román gazdaság növekedéséről közölt adatokra" - közzölte Cîţu.

A szenátor szerint nem ez az első alkalom, amikor felmerül annak a gyanúja, hogy az INS "kozmetikázott adatokat" közöl.

"Megtapasztaltuk már az Országos Előjelzési Bizottság gyakorlatát is, amelyik egyszerűen kimásolta az adatokat a kormányprogramból. Jó lenne, ha most meggyőződnénk ezen adatok valóságtartalmáról" - mondta Cîţu

Ezzel együtt Florin Cîţu elmondta, nem tartja lehetelennek ezt a gazdasági növekedést.

Az 5,7 százalékos gazdasági növekedésről az Országos Statisztikai Intézet (INS) számolt be.

Az intézet szerint 2017 első negyedében a bruttó hazai termék 1,7 százalékkal volt magasabb, mint 2016 utolsó negyedévében. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális