2018. április 23. hétfõBéla
EUR = 4.6563 RON
USD = 3.8076 RON
HUF = 1.4953 RON
GDP-növekedés = 6,9%
Átlagbér = 2487 lej (nettó)
Munkanélküliség = 4,6%
BET = 8,943.99(0.26%)
Infláció = 4,95%
Alapkamat = 2,25%

Elfogadta a képviselőház a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításokról (RCA) szóló törvényt

 utolsó frissítés: 16:23 GMT +2, 2017. május 16.

A képviselőház döntő házként nagy többséggel fogadta el a kötelező gépjármű-felelősségbiztosátásokról (RCA) szóló törvényt. A jogszabály szerint a jelenleg befagysztott RCA kötvények áráról a pénzügyi felügyelet (ASF) a jövőben gépjármű kategóriánként meghatározott, úgynevezett referencia árat tesz közzé, ezeknek az alkalmazására a biztosító társaságokat azonban nem kötelezik.

A biztosító társaságok számára fontos szigorítás, hogy a társaság működtetésével, illetve a biztosítási kötvények értékesítésével kapcsolatos költségeik a beszedett biztosítási díjaknak legtöbb 25%-át tehetik ki.

A törvény azt is előírja, hogy a biztosítótársaságoknak kötelességük tájékoztatni ügyfeleiket arról, hogy milyen szempontokat vettek figyelembe a biztosítási díjak kiszámításakor, ugyanakkor a biztosítási szerződés érvényességének lejárta előtt 30 nappal értesíteniük kell a gépjármű-tulajdonost a meghosszabbítás lehetőségéről.

A jogszabály szerint a kárvallott személy saját biztosítójához is fordulhat kártalanítási kérelmével, ugyanakkor bevezeti a törvény a biztosítók közötti közvetlen elszámolás lehetőségét.

A kedden elfogadott jogszabály előírja, hogy a gépkocsi-tulajdonosok bármely szervizbe elvihetik járművüket javíttatni, ugyanakkor azt is leszögezi, hogy bűncselekménynek minősül a hamisított alkatrészek használata a gépkocsijavítás során. (agerpres, zf)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális